Kennis delen en laten zien via LinkedIn

linkedin-logo

Begin dit jaar was ik er eigenlijk wel over uit. LinkedIn was voor mij meer een digitale rolodex dan een zakelijk sociaal netwerk. Al die mensen die ik had toegevoegd aan mijn netwerk plaatsten nauwelijks updates via LinkedIn en als ze dat al deden dan waren het vaak automatische updates die oorspronkelijk via twitter waren geplaatst. Niet dat ik zelf veel meldde op LinkedIn want op hoeveel sociale netwerken kan een mens nou eigenlijk actief zijn? Nee, LinkedIn was vooral handig om zakelijke relaties bij elkaar te sprokkelen in je digitale rolodex en dat was het eigenlijk wel.

Evolutie
Ik denk ook niet dat ik de enige was die er zo tegenaan keek maar ze hebben er niet stil gezeten. LinkedIn groepen werden geïntroduceerd en dat voorzag duidelijk in een behoefte. Eigenlijk niet meer dan de klassieke bulletin boards en forums van weleer in een nieuw jasje maar het werd de plek om eenvoudig met elkaar van gedachten te wisselen, ervaringen en kennis uit te wisselen en al dan niet gesloten een mini community te vormen. Iedereen die zakelijk ‘iets’ online doet heeft wel een LinkedIn account en daarmee kun je meteen deelnemen aan duizenden LinkedIn groepen mocht je daartoe genegen zijn.

Alleen je CV gegevens online zetten bij LinkedIn, daar kom je ook steeds minder makkelijk mee weg. LinkedIn legde veel minder de nadruk op de aanbevelingen en begon met het stimuleren dat je je skills ging opnemen in je profiel. Minder dan 50 connections? Zoek er nog een paar bij want anders kom je niet aan de 100% compleetheid van je profiel. Meer netwerken en meer zichtbaar maken van wat je doet en kunt ipv de kale feiten van je functie(s) en taken.

Van CV naar een portfolio
En eigenlijk is er best geleidelijk en stiekempjes steeds meer de focus komen te liggen op het laten zien van je vaardigheden ipv het alleen maar te omschrijven. Vele nieuwe applicaties zijn beschikbaar gemaakt voor je profiel en je wordt nu aangemoedigd om je geweldige presentaties te tonen, video’s en rapporten te delen, te vertellen over de projecten die je gedaan hebt en de publicaties die je geschreven hebt. Content is belangrijker geworden en LinkedIn wil graag je portfolio zijn.

Dus laat maar zien waarin je gepubliceerd hebt, deel zo veel mogelijk relevante informatie als updates en etaleer je zakelijke blog als belangrijk onderdeel van dat portfolio. Andere LinkedIn gebruikers kunnen je portfolio beoordelen door updates te liken en je te endorsen voor de skills die je hebt aangegeven. Sterker nog, LinkedIn geeft je ook graag nog een duwtje om anderen te beoordelen. Het is peer assessment geworden en ineens kijk je anders naar LinkedIn. Het zijn niet alleen (toekomstige) werkgevers meer die je profiel beoordelen, nu kijkt iedereen met een kritische blik naar je portfolio.

Wat is er gebeurd met die eenvoudige digitale rolodex waarin ik alleen nog iemand zocht (zoek!) wiens achternaam met een X begint om mijn verzameling compleet te krijgen? LinkedIn is ineens weer relevant geworden. Dus laat de wereld maar zien wat je doet en wat je kunt. Deel je kennis en maak dat portfolio. Oh en gooi die oude visitekaartjes maar weg, tenzij je de url van je LinkedIn profiel er op hebt staan ;-)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top