De berichten over de dood van ereaders zijn in hoge mate overdreven

kobo_glo_ereaderThe reports of my death are greatly exaggerated.”
Mark Twain, 1897

Eergisteren bracht onderzoeksbureau iSuppli sombere cijfers naar buiten waaruit ze concluderen dat het al heel snel over en uit is voor de arme e-ink ereader. Werden er in 2011 nog 23,1 miljoen ereaders verkocht wereldwijd, dit jaar zouden het er volgens hun 14,9 miljoen zijn en ze voorspellen een verdere daling naar 10,9 miljoen voor komend jaar.

In krachtige formuleringen constateert het onderzoeksbureau dat het in de geschiedenis van de consumentenelektronica nog niet eerder voorgevallen is dat na een explosieve stijging van de verkoop van apparaten er al zo snel een net zo drastische daling zichtbaar wordt. Ereaders gaan de dinosaurussen achterna en de volgende stap in de evolutie, de tablets, nemen het over van de kleurloze voorganger waar je slechts één ding mee kunt doen. Nee, de toekomst is voor tablets waar je behalve lezen ook mee kunt Angry Birden en zelfs Amazon is al overtuigd want waarom zouden ze anders met de Kindle Fire tablets zijn gekomen? Lezen en ebooks zijn sowieso over hun hoogtepunt heen volgens iSuppli want:

Sadly for ebooks, which looked like the “Next Big Thing” just a few years ago, its moment of glory came and went all too quickly, the expectations of explosive growth suddenly quashed by the arrival of a much more agile—and insurmountable—rival.

Voorbarige conclusies?
Het lijkt me logisch dat er aanzienlijk minder ereaders verkocht worden. Ze doen inderdaad maar 1 ding en dat betekent dat ze door boekenlezers gekocht worden. Zowel het apparaat als het fenomeen lezen heeft al jaren concurrentie van andere vormen van media en natuurlijk zul je als gemiddelde consument minder genegen zijn een ereader te kopen als je al een tablet (of twee) in huis hebt. Zelfs de fors lagere prijs van een ereader is geen reden om daarvoor te kiezen als je twijfelt tussen een ereader of een tablet.

Maar wie leest er nou urenlang op een iPad? Hele boeken? Kiezen ‘echte’ boekenlezers voor een tablet en niet voor een ereader? Ik betwijfel het ten zeerste.

Ereaders zijn niet sexy. Er wordt maar weinig in geïnnoveerd. Een beter (touch)scherm en een ingebouwde leeslamp  is feitelijk alles wat mijn Kobo Glo onderscheidt van mijn 5 jaar oude iLiad ereader -met wifi- en dus is het begrijpelijk dat de consument weinig reden heeft om een nieuwe ereader aan te schaffen als ze er eenmaal eentje hebben. Vergelijk dat eens met tablets die zo’n beetje elke 6 maanden een hele generatie opschuiven qua hardware en software.

Mijn eigen conclusies
Ik denk dat ebooks en ereading (heel) langzaam volwassen beginnen te worden. Met diversiteit in soorten ebooks (gedownloade ebooks en streaming ebooks) en apparaten waarop je ze leest. Casuele lezers zullen in de praktijk kiezen voor tablets ipv ereaders en zelfs fanatieke lezers zullen vaker op een kleinere tablet gaan lezen. Streaming ebooks kun je ook alleen maar op tablets of pc’s lezen en dan zal de ereader automatisch meer en meer een niche product worden. Iets voor de veel-lezer, die ook buiten in de zon wil kunnen lezen en die ook echt waarde hecht aan de aanzienlijk langere accuduur en lagere prijs. Heb je er eenmaal eentje, dan vervang je die zeker niet jaarlijks.

Ereaders en tablets zijn ook helemaal geen rivalen dus moet je die vergelijking ook niet maken. Ze vervullen in verschillende behoeftes ook al is er natuurlijk een overlap. Ja, je kunt ook digitaal lezen op een tablet maar je kunt ook live televisie kijken met apps en ik zie nergens vergelijkingen staan tussen de verkoopcijfers van tablets en tv’s. Of er over 5 jaar nog ereaders gemaakt worden, wie zal het zeggen, maar al te voorbarig hoef je ze nog niet dood te verklaren.

Die berichten zijn in hoge mate overdreven.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (13) Write a comment

 1. Als ze net zo vaak dood verklaard worden als RSS, dan bestaan ze nog wel een tijdje.
  Enne, genuanceerde koppen verkopen geen advertenties. ;-)

  Reply

 2. Helemaal mee eens. Als je veel leest is een ereader veel fijner. Zeker nu er ook ereaders zijn met ingebouwde verlichting. Bovendien word je niet gestoord door mail en sociale media. Een tablet gebruik ik inderdaad voor andere dingen: het lezen van de krant en tijdschriften bijvoorbeeld.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top