App bespreking: Goodreads

goodreads1

Ook al vind ik LibraryThing eigenlijk een veel interessantere webdienst om je eigen boeken in te catalogiseren en aan de hand daarvan ook over boeken te praten, de meest bekende online boekenclub zijn ze niet meer. Die titel gaat toch wel naar Goodreads die met vele miljoenen gebruikers inmiddels de basis vormt van vele online en offline boekenclubs en waar je eigenlijk een sociaal netwerk met boekenliefhebbers hebt die zich minder bezig houden met het maken van hun eigen bibliotheekjes.

Ergens is dat doodzonde natuurlijk want creëren van je eigen bibliotheken met goede metadata, dat zouden veel meer mensen moeten doen maar vooruit, het heeft ook zeker wat om over de (inhoud van de) boeken te praten en via de voorkeuren en reviews van je vrienden nieuwe boeken te ontdekken om te lezen. En dat is precies wat Goodreads goed doet. In het december nummer van het tijdschrift Informatie Professional besprak ik in de laatste editie van de rubriek tablet apps de Goodreads apps die samenwerken met de Goodreads website.

Goodreads

Leverancier: Goodreads
Beschikbaar voor iOS en Android
Prijs: gratis
Waardering: 3 sterren

Goodreads is de gratis app voor zowel iOS als Android en hoort bij de gelijknamige webdienst. Meer dan 8 miljoen leden van dit sociale netwerk voor boekenlezers hebben ruim 300 miljoen boeken toegevoegd. Via de site en de app kun je je eigen boekencollectie samenstellen.

Je kunt titels waarderen, bespreken en delen met je vrienden op Goodreads. Alle basisfuncties van de site zijn aanwezig in de Android app, al voegt de iOS app hier nog eigen functies aan toe. Zo beschikt de iOS versie over een koppeling met de Feedbooks-catalogus waaruit je gratis ebooks kunt importeren en openen in Goodreads. Daarnaast kun je in deze catalogus eenvoudig op genre bladeren.

Het vreemde is dat je Goodreads wel kunt koppelen aan je Facebook-account maar niet aan je Twitter-account. Dat betekent dat je vanuit beide versies van deze app geen updates kunt versturen naar andere sociale netwerken waar je over boeken zou willen praten. Dit blijft dan beperkt tot Facebook en de verder prima werkende. Goodreads is daarmee je eigen online leesclub.

goodreads2

Mocht je nog iemand zoeken om toe te voegen aan je lijstje met boekenvrienden, dan kun je mij ook vinden op Goodreads.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top