Begin deze maand schreef ik over de rol van onderwijsbibliotheken en docenten bij het vlot trekken van de beschikbaarheid van ebooks voor het onderwijs, de e-studieboeken. Daar valt nog veel meer over te zeggen natuurlijk. Vraag creëert aanbod en vanuit het onderwijs moet die vraag explicieter en beter gesteld worden aan de uitgevers wil je ooit tot goed en breed aanbod van e-studieboeken komen.
Eén van de argumenten die je vanuit docenten (en bibliotheken) nog wel eens hoort is dat studenten helemaal niet zitten te wachten op digitale studieboeken. Onderzoek zou aantonen dat studenten de voorkeur geven aan papieren studieboeken omdat ze het niet prettig vinden de lesstof te bestuderen vanaf een scherm. Hoewel ik onmiddellijk geloof dat studenten niet perse staan te trappelen betwijfel ik of je hieruit maar moet concluderen dat er geen noodzaak is voor e-studieboeken. Het onderwijs moet meer en meer digitaal gegeven kunnen worden en het voelt toch wel als een soort excuus om daar niet mee aan de slag te gaan omdat studenten er niet op zitten te wachten. Sterker nog, het is de uitdaging aan zowel het onderwijs als uitgevers om e-studieboeken ook aantrekkelijk(er) te maken voor studenten. We doen het immers niet voor de lol allemaal, nietwaar?
Dat studenten heus wel de voordelen (kunnen) inzien van e-studieboeken blijkt wel uit de enorme populariteit ervan in Amerika. Daar worden ook regelmatig onderzoeken uitgevoerd natuurlijk en uit één ervan heeft eCampus.com – een commerciële partij die e-studieboeken verkoopt- een infographic gedestilleerd.
Hieruit blijkt dat bijna drie kwart van de Amerikaanse studenten niet kan studeren zonder technologische hulpmiddelen. E-studieboeken zijn populair en worden door bijna de helft van de studenten gebruikt omdat ze eenvoudigweg een stuk goedkoper zijn dan de papieren tegenhangers. Het kunnen doorzoeken van e-studieboeken wordt als belangrijkste voordeel gezien en het niet willen leren vanaf een scherm speelt dan kennelijk ook niet (meer) want de ruime meerderheid raadpleegt de e-studieboeken met een laptop. Studenten laten het vooral van het vak afhangen of ze de voorkeur geven een e-studieboek te gebruiken maar slechts 7% houdt principieel vast aan het gebruiken van papieren studieboeken.
Natuurlijk is de Nederlandse situatie niet gelijk aan de markt in Amerika maar als het aanbod – en de prijsstelling! – maar goed genoeg is, dan kon je ook in Nederland best wel eens Amerikaanse toestanden krijgen ;)
#
RT @rsnijders: Wat vinden studenten van e-studieboeken?: http://t.co/2SiZ97Jp
RT @rsnijders: Wat vinden studenten van e-studieboeken?: http://t.co/2SiZ97Jp
RT @rsnijders: Wat vinden studenten van e-studieboeken?: http://t.co/2SiZ97Jp
RT @rsnijders: Wat vinden studenten van e-studieboeken?: http://t.co/2SiZ97Jp
Wat vinden studenten van e-studieboeken?: http://t.co/kLGimwPo
Wat vinden studenten van e-studieboeken?.
via @rsnijders
http://t.co/k4gStz8a
RT @rsnijders: Wat vinden studenten van e-studieboeken?: http://t.co/2SiZ97Jp
Wat vinden studenten van #estudieboeken? Via @rsnijders
http://t.co/jebhzOvY
#onderwijs20 #ebooks
[…] die over deze infographic tweetten of er een blogpost aan wijdden, zoals Raymond Snijders op zijn Vakblog, gingen vaak wat verder in hun commentaar: etextbooks kennen in de VS een “enorme […]