Instagram kan meer doen met je foto’s dan je denkt: over de nieuwe voorwaarden

dontbeevil

Gezien de ophef die er online over begint te ontstaan zou je bijna denken dat je inderdaad met protestborden de straat op zou moeten. In een gevalletje ‘die had je kunnen zien aankomen toen Instagram overgenomen werd door Facebook’ maakte Instagram gisteren bekend dat ze met ingang van 16 januari 2013 wijzigingen doorvoeren in zowel hun privacybeleid als de algemene voorwaarden. Volgens Instagram zelf zijn de voornaamste aandachtspunten bij de wijzigingen:

  • Nothing has changed about your photos’ ownership or who can see them.
  • Our updated privacy policy helps Instagram function more easily as part of Facebook by being able to share info between the two groups. This means we can do things like fight spam more effectively, detect system and reliability problems more quickly, and build better features for everyone by understanding how Instagram is used.
  • Our updated terms of service help protect you, and prevent spam and abuse as we grow.

In de algemene voorwaarden is er echter onder het kopje rechten wel iets te vinden dat toch zeker ook het vermelden waard was geweest in de blogpost van Instagram.

  1. Instagram does not claim ownership of any Content that you post on or through the Service. Instead, you hereby grant to Instagram a non-exclusive, fully paid and royalty-free, transferable, sub-licensable, worldwide license to use the Content that you post on or through the Service, except that you can control who can view certain of your Content and activities on the Service as described in the Service’s Privacy Policy, available here: http://instagram.com/legal/privacy/.

  2. Some or all of the Service may be supported by advertising revenue. To help us deliver interesting paid or sponsored content or promotions, you agree that a business or other entity may pay us to display your username, likeness, photos (along with any associated metadata), and/or actions you take, in connection with paid or sponsored content or promotions, without any compensation to you. If you are under the age of eighteen (18), or under any other applicable age of majority, you represent that at least one of your parents or legal guardians has also agreed to this provision (and the use of your name, likeness, username, and/or photos (along with any associated metadata)) on your behalf.

Via Instagram geplaatste foto’s blijven gewoon het eigendom van de persoon die ze geupload heeft maar je geeft Instagram een licentie om die foto’s te gebruiken. Tot zover niets nieuws want dat was altijd al het geval. Nieuw is wel dat de eerdere verwoording van een ‘limited license’ is verdwenen en vervangen door ‘transferable’ en ‘sub-licenseable’. Dat stelt Instagram in staat om zelf een sublicentie te geven aan anderen voor foto’s van Instagram-gebruikers en dat hebben ze nodig voor puntje 2. Instagram mag daarmee namelijk je gebruikersnaam, profielfoto, je foto’s en de teksten die je daarbij geschreven hebt gebruiken voor commerciële activiteiten. Zonder dat je daar een keuze in krijgt, van op de hoogte wordt gebracht of daar enige vergoeding voor krijgt.

Puntje 3 van de algemene voorwaarden is ook nieuw en stelt dat “You acknowledge that we may not always identify paid services, sponsored content, or commercial communications as such.” Oftewel, voor welke commerciële doeleinden dat precies gaat gelden, daar wil Instagram zich liever ook niet vooraf op vastleggen.

Het feit dat er geen opt-out geboden wordt en dat daarmee je foto’s dus commercieel gebruikt kunnen worden door Instagram betekent dat er maar één manier is om dit te voorkomen en dat is het opzeggen van het Instagram account voor 16 januari. Alle content die daarna geplaatst wordt valt onder de voorwaarden en in de praktijk zal dat zeker ook met terugwerkende kracht voor eerdere content kunnen gaan gelden. Ik lees op diverse plekken dat verontwaardigde gebruikers hun account inderdaad geannuleerd hebben vooral om de reden dat Instagram hun foto’s dan kan verkopen zonder dat zij er geld voor krijgen.

De ironie (voor mij tenminste) is dat ik dat aspect eigenlijk nog het minst vervelende vind. Als de NS geld wil betalen aan Instagram voor een mooie set foto’s van treinen en stations, dan mogen ze de mijne best hebben en ik lig daar niet wakker van dat Instagram daar wel voor betaald wordt. Content waar je zelf aan wilt verdienen moet je niet gratis online neerzetten natuurlijk. Nee, het is het feit dat je geen enkele invloed hebt op de door jou gemaakte foto’s die je perse niet voor een campagne gebruikt wil hebben. De foto’s van mijn kinderen bijvoorbeeld hoef ik niet terug te zien in een ‘leuke’ kerstcampagne omdat ze daar zo enig bij een kerstboom staan. En daar wil ik al helemaal mijn gebruikersnaam en profielfoto bij hebben staan zodat iedereen meteen weet welke ontaarde vader hiervoor verantwoordelijk is.

Het is jammer maar ook ik zal mijn Instagram account voor 16 januari beëindigen. Niet omdat ik denk dat de kans groot is dat ze ooit 1 van mijn foto’s gaan gebruiken maar wel omdat de kans vanaf 16 januari ineens bestaat dat ze dat gaan doen. Zonder dat ik er iets van kan zeggen. En dat is fout.

Dat is evil.

Update 19-12-2012: Instagram krabbelt terug en komt op korte termijn met een aanpassing van de voorwaarden die de passage verwijdert waarin de mogelijkheid voor verkoop van foto’s gecreëerd werd. Onder de noemer dat ze dat sowieso niet van plan waren (wat ik ook wel geloof) beseft Instagram zich nu dat je dan daar ook geen ruimte voor moet laten in je algemene voorwaarden. In hun toelichting stellen ze (nu wel) duidelijk dat het hun gaat om de gegevens over welke bedrijven je als Instagram gebruiker volgt en het eventueel kunnen koppelen van je profielgegevens aan promotiecampagnes voor die bedrijven. Daar moet je ook maar net van gediend zijn trouwens maar ligt wel in het verlengde van wat je al kent van Facebook waar je profielfoto ook getoond wordt bij bedrijven die je een like gegeven hebt. In een tijdperk waarin vooral Facebook terecht stevig onder vuur heeft gelegen met hun privacybeleid en voorwaarden had je toch als Instagram zijnde deze communicatie wat zorgvuldiger kunnen aanpakken. Ik zal niet de enige zijn die nu permanent wegblijft van Instagram.

@ foto: Steve Rhodes via photopin cc

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (12) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top