Je eigen ebooks maken met je eigen WordPress en PressBooks

pressbooks

In mei van dit jaar had ik al uitgebreid naar PressBooks gekeken, een webapp die helemaal gebaseerd is op WordPress en waarin de structuur van pagina’s en posts tbv bloggen volledig aangepast is naar een structuur van voorpagina, inleiding, hoofdstukken enz die je nu eenmaal gebruikt in een ebook. Je zou soms bijna vergeten dat WordPress een CMS is en dat je met die software (onder een GPLv2 licentie) ook voor andere doelen kunt gebruiken dan alleen maar als kant en klaar blogplatform.

Hoewel ik het daarna nog maar 1 keer gebruikt heb -zo vaak maak ik geen ebooks- beviel me het prima. Doordat je verplicht wordt gestructureerd je ebook samen te stellen kun je eigenlijk in hele korte tijd een goed uitziend ebook produceren mits je natuurlijk wel zelf goed let op de vormgeving van alle individuele hoofdstukken. Je kunt je focussen op de tekst en (een beetje op) de opmaak en als je klaar bent exporteer je een ebook in bijvoorbeeld ePub formaat. Dat krijg je niet zo professioneel als de gespecialiseerde programma’s maar daar zijn er niet zo heel veel van en met een gratis webapp als PressBooks (je kunt 5 ebooks gratis maken met een account) valt er al helemaal weinig te mopperen. Het werkt gewoon best goed om epubs te maken.

Nou was ik wel een beetje benieuwd of PressBooks zelf ook als open source software beschikbaar zou komen. Immers, ze maken gebruik van WordPress en die GPLv2 licentie stelt dat je aanpassingen en afgeleide producten ook onder diezelfde licentie vrij moet geven. Die reden is echter niet te vinden in de blogpost van vandaag waarin PressBooks dus inderdaad aankondigt dat PressBooks als open source software beschikbaar komt in de vorm van een WordPress plugin.

PressBooks is going open source. We will be releasing PressBooks as a WordPress plugin (to be used on a stand-alone WordPress install), under the open source GPL license, target release date: end of January, 2013.

  • We believe the future of books requires new models, and new models need open platforms to allow publishers and authors to experiment.

  • We believe that an open source PressBooks will result in better technology for the world.

  • We believe that an open source PressBooks will result in better business for us.

  • We believe in the open web, and book content as part of the open web. Open book tools will promote books on the open web.

Dat zal dan geen plugin zijn die je op je blog moet gaan installeren maar op een speciaal daarvoor geïnstalleerde kale WordPress installatie aangezien die dus de hele structuur aanpast. Daarmee wordt het wel een mooie methode om echt zelf gratis aan de slag te gaan met PressBooks. Met meer dan 5 ebooks. Mits je beschikt over de mogelijkheid om zelf WordPress te installeren natuurlijk.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top