Gastpost: Op de kaart

opdekaart

Welke ouder heeft hem niet voorbij horen komen, de kaart in Dora de ontdekkingsreiziger voorziet elke aflevering Dora van de juiste routeomschrijving. Hoe ander is het autorijden geworden. Waar je vroeger met een kaart zat te worstelen of de route van te voren opzocht en deze in je geheugen prentte, zijn de meeste auto’s nu voorzien van een navigatiesysteem. Maar de ontwikkelingen staan niet stil, zowel Apple als Samsung domineren de smart devices markt volgens IDC en daarmee heb je geen apart navigatiesysteem meer nodig.

Onderweg naar een uitvaart afgelopen week hield ik een iPad vast voor de bestuurder (de auto was te klein voorin voor een houder). Van te voren had hij alle adressen opgezocht en de Apple Maps app (ja, de felomstreden vervanging van Google Maps in iOS6) in kwestie rekende precies uit hoe ver en hoe lang we onderweg waren. Waar vroeger de TomTom behoorlijk van slag raakte tijdens het rijden als we een andere route namen, paste de app zich nu snel aan zodra er een nieuwe weg werd ingeslagen. Hoe een dergelijke app eigenlijk werkt kun je hier terug vinden.

Dan lijkt het me ook logisch dat er genoeg navigatie apps inmiddels zijn gemaakt. De Consumentenbond heeft een praktisch overzichtje gemaakt waar je snel kunt zien wat er beschikbaar is voor welke prijs. Natuurlijk zijn er ook genoeg lijstjes te vinden van Android apps en voor Apple.

Toch vraag ik me af hoe handig het is dat een applicatie voor je de route berekent en je instructies geeft. Natuurlijk wen je daar snel aan maar toch mis ik de charme van het bestuderen van een papieren kaart waar je in één oogopslag kon zien door welke regio je ging rijden en welke routes je zelf kon plannen. Aan de andere kant zullen er huwelijken zijn gered door de opkomst van navigatiesystemen waar het toch slecht mee discussieren is, maar toch, geef mij maar een middagje kaarten bestuderen.

Van die moeilijk opvouwbare kaarten die je nooit meer helemaal precies terugkreeg zoals je hem kocht.

Mariska Snijders-Koetsier is een voormalig information retrieval specialist die werkzaam is geweest in de telecommunicatie, consultancy en –onderzoek branche en heeft jaren in een medische bibliotheek als bibliothecaris gewerkt. Haar specialisaties zijn information retrieval en gebruikersinstructie. 

@ foto: DimitraTzanos via photopin cc

#

Comments (2) Write a comment

  1. 1) Ook de TomTom rekent een nieuwe route snel uit 2) het een sluit het ander niet uit. Maar onderweg is een navigatiesysteem in ieder geval veel veiliger. Maar vergeet niet ook op de ANWB-borden te letten:ik zat deze week op de A5 richting Alkmaar opeens in het westelijk havengebied toen ik de nieuwe verkeerssituatie bij de A9 niet goed inschatte…

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top