Terugblik op januari 2012

2012-januari

In voorgaande jaren had ik nooit voldoende blogposts elke maand om daar ook op terug te kunnen blikken. Dat is dit jaar wel anders en dus blader ik door mijn eigen naslagwerk heen om te kijken wat me dit jaar allemaal bezig hield qua onderwerpen.

Over privacy en auteursrecht had ik meteen in januari al weer genoeg te melden. Ik maakte me druk over de blokkade van The Pirate Bay door Nederlandse internetproviders maar internationaal ging zelfs een deel van internet op zwart als protest tegen het voornemen van de Amerikaanse overheid om wetsvoorstellen SOPA en PIPA door te gaan voeren. Dat liep uiteindelijk (voorlopig?) met een sisser af mede dankzij de felle protesten uit alle hoeken en gaten waardoor de Amerikaanse politici eieren voor hun geld kozen.

Ik nam eindelijk eens de moeite om een overzichtje te maken van de stockfoto sites die ik het meest gebruik voor mijn blog. Die linkjes kon je ook mooi als overzicht bundelen via de stacks van Delicious maar die functionaliteit zou het einde van 2012 helaas niet halen. Ik deed mijn uiterste best om Pinterest leuk te vinden maar hoewel ik er wel voordelen in zag, zag ik er voor mijzelf weinig toepassingen voor.

Een blikje vooruit is waar de eerste maand van het jaar altijd goed voor is en ik kon het niet nalaten om eens vooruit te kijken waar een HBO bibliotheek over tien tot 15 jaar zou staan. Als je dan toch bezig bent met beleidsplannen is het wel prettig als je ook nog een toekomst voor jezelf ziet natuurlijk.

Ik geloof dat ik elke maand wel minstens 1 blogpostje heb over DRM en dat was in januari niet anders. Het was de voorbereiding op de komst van de eerste van de Kobo ereaders in Nederland en op de verjaardag van mijn kinderen was ik dan ook druk bezig met de Kobo Touch aan de tand te voelen. Je moet toch wat als je begonnen bent met iedere dag te bloggen? Het hielp ook dat anderen het ineens leuk vonden om eens een gastblog te plaatsen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top