Terugblik op maart 2012

2012-maart

In voorgaande jaren had ik nooit voldoende blogposts elke maand om daar ook op terug te kunnen blikken. Dat is dit jaar wel anders en dus blader ik door mijn eigen naslagwerk heen om te kijken wat me dit jaar allemaal bezig hield qua onderwerpen.

Terugkijkend op maart was het wel de maand waarin het werken met vaste rubrieken en onderwerpen duidelijk zichtbaar werd. Meerdere keren een ‘in de verlenging‘ en ik was begin van 2012 ook begonnen met het schrijven van korte reviews van apps voor de Informatie Professional die ik ook op Vakblog plaatste. Ik was ook in de ban van goede TEDtalks mede doordat ook TED-ed lanceerde in maart, TED Education, speciaal voor het onderwijs.

Ik ruziede met de ebookwinkel van Kobo die me maar Nederlandse boeken bleef geven ook al wilde ik gewoon ‘mijn’ Engeltalige ebooks vinden. Op mijn werk geraakte ik in een gezellige discussie over hoe je nou tweets citeert in wetenschappelijke publicaties (wat ik een grappige ontmoeting tussen prive en werk vond) en kon ik me ook verdiepen in de juridische kanten van dat smoelenboek waar ook mijn afdeling kiekjes van alle medewerkers voor wilde.

Auteursrechten begon ook binnen diezelfde afdeling een onderwerp van gesprek te worden en tijdens een interne presentaties over ebooks aan de collega’s kon ik ook uit gaan leggen waarom ik zo’n hekel heb aan DRM en waarom we om die reden vooralsnog weg moesten blijven van het aanbieden van ebooks als bibliotheek. Met het beantwoorden van vragen over auteursrechten in de digitale leeromgeving zouden we veel beter kunnen laten zien wat onze rol is in de digitale informatievoorziening. Of onze marketingafdeling adviseren over een checklist over rechten als je andermans publicaties wilt publiceren.

Archiveren van tweets interesseerde me ook mateloos en in eerste instantie probeerde ik met Hootsuite een handige manier te vinden om tweets met een bepaalde hashtag te verzamelen. Handig was het nog wel maar goedkoop dan weer niet.

Tot mijn grote tevredenheid kwam er eindelijk een aanbod van DRM vrije ebooks in maart. De Harry Potter ebooks werden door Rowling zelf aangeboden via Pottermore, zonder DRM. Even droomde ik van een magische wereld waar met een eenvoudige toverspreuk alle DRM mysterieus zou verdwijnen van alle ebooks.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top