Terugblik op april 2012

2012-april

In voorgaande jaren had ik nooit voldoende blogposts elke maand om daar ook op terug te kunnen blikken. Dat is dit jaar wel anders en dus blader ik door mijn eigen naslagwerk heen om te kijken wat me dit jaar allemaal bezig hield qua onderwerpen.

Vijf mooie TEDtalks inspireerden me weer in april maar het waren Van Kooten en de Bie over thuiswerken waar ik met het meeste plezier naar gekeken heb. Op werk ging het Auteursrechten Informatie Punt officieel van start en tijdens het jaarcongres van de HBO Raad had ik nog veel te vertellen over auteursrechten en open access op Windesheim. Helaas ging die presentatie niet door maar vertelde ik het verhaal op mijn blog hier.

Creative Commons versie 4 stond voor het eerst op de tekentafel en daar werd flink over gediscussieerd. Ik ontdekte een handige zoekmachine waarmee je gericht naar content kon zoeken die met een Creative Commons licentie verspreid werden. Zelf verspreidde ik twee blogposts op andere blogs in april die niets te maken hadden met dit blog maar die ik wel heel leuk vond om te schrijven.

Ik had nog niet opgeschreven dat je het beste je eigen foto’s kon maken voor bijvoorbeeld je blogposts met Instagram of ze werden al overgenomen door Facebook. Wat zou er met hun algemene voorwaarden gaan gebeuren? ;-)

De eerste contouren van de nieuwe bibliotheekwetgeving werden duidelijk in een kamerbrief over o.a. leenrecht voor ebooks en na alle negatieve geluiden over ebooks voor hogeschoolbibliotheken zag ik dan eindelijk een positief voorbeeld van hoe je wel ebooks goed kunt inzetten voor het hoger onderwijs. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten was nog veel radicaler en gaf het advies aan gemeenten en openbare bibliotheken om hun heil volledig (en alleen) in digitale collecties te gaan zoeken, tot ontzetting van de VOB.

Zowel Skydrive als Google Drive zagen het levenslicht als volwaardig alternatief voor Dropbox waarmee je ineens volop keuze had om je bestanden via de cloud te synchroniseren naar een apparaat van je keuze.

Harry Potter ebooks waren in april inderdaad niet meer de enige boeken die zonder DRM werden verkocht want de grote Amerikaanse uitgevers TOR en Forge kondigden ook aan afscheid te nemen van DRM en vanaf dat moment alleen nog maar DRM vrije ebooks te willen verkopen.

Als je elke maand een paar blogposts schrijft dan hoef je je niet heel druk te maken over de terugvindbaarheid ervan maar tientallen blogposts per maand vereist meer inspanning om ze ook terug te kunnen vinden. Tijd om met tags en categorieën aan de slag te gaan natuurlijk!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top