Terugblik op mei 2012

2012-mei

In voorgaande jaren had ik nooit voldoende blogposts elke maand om daar ook op terug te kunnen blikken. Dat is dit jaar wel anders en dus blader ik door mijn eigen naslagwerk heen om te kijken wat me dit jaar allemaal bezig hield qua onderwerpen.

Taggen, taggen en nog eens taggen. Daar begon ik de maand mei mee. Streaming ebooks deed vervolgens zijn intrede bij de openbare bibliotheken wat bij Kobo ook al bleek te kunnen. Ook al zijn ze bij Kobo niet zo angstig in hun algemene voorwaarden als de bibliotheken om de ebooks ook daadwerkelijk te tonen op internet.

Vier mei is niet alleen in Nederland een speciale datum maar het was internationaal dit jaar ook de dag tegen DRM. De dag erna vieren we hier de bevrijding maar ik stond stil bij de twintigste verjaardag van Wolfenstein 3D die je toen -en nu nog steeds- in je browser kunt spelen. Kon je twintig jaar geleden vechten tegen nazi’s, in 2012 moest ik de gehele wereld redden van het kwaad dat het dreigde te overspoelen. Dat je spel en werk ook nog heel leuk kunt combineren bleek maar weer uit de Dropquest 2012 die nog een pittige uitdaging bleek voor de vaardigheden van een informatiespecialist. Ik tikte nog een tweedehands Sony Tablet S (Android tablet) op de kop speciaal om oude Playstation spellen te kunnen spelen. Een mens speelt en een mens leert, nietwaar?

Visie op hoe je je werk doet is minder vanzelfsprekend dan je denkt en daarom vond ik het wel nuttig om wat op te schrijven waarom en hoe we informatiebronnen toegankelijk maken voor het onderwijs. Afstudeerwerken van studenten publiceren we ook in de HBO Kennisbank maar ook daar moet je verantwoord mee omgaan natuurlijk. Straks denkt de hele wereld dat bibliothecarissen ebookpiraten zijn! Als bibliotheek moet je wel zichtbaar zijn in wat je doet al was het maar dat Google zijn uiterste best doet om die bibliotheek zo dicht mogelijk bij zijn eigen producten te brengen en ook Google wil heel transparant zijn.

Je persoonlijke informatievoorziening, daar kun je met Evernote en IFTTT al heel goed zelf een invulling aan geven zonder dat Google er perse aan te pas hoeft te komen. Zelf ebooks maken bleek ook al een peuleschil te zijn met PressBooks.

Heel druk maakte ik me in mei over de plannen voor afschaffen van de vrijstelling woon-werkverkeer, oftewel de forensentax. Dat onzalige idee heeft het gelukkig niet gered dit jaar maar daar heb ik nog wel even wakker van gelegen.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top