Terugblik op juli 2012

2012-juli

In voorgaande jaren had ik nooit voldoende blogposts elke maand om daar ook op terug te kunnen blikken. Dat is dit jaar wel anders en dus blader ik door mijn eigen naslagwerk heen om te kijken wat me dit jaar allemaal bezig hield qua onderwerpen.

De zomervakantie was in aantocht en na 6 maanden elke dag geblogd te hebben zocht ik naar een manier om tijdens de vakantie door te blijven bloggen zonder zelf elke dag aan de slag te hoeven. Ik ging op zoek naar gastbloggers om me door de zomer te helpen!

Maar voordat het zo ver was schreef ik uitgebreider dan ooit over een breed scala aan onderwerpen. Op zoek naar een nieuwe mediaspeler had ik veel plezier met het uitproberen en bespreken van de Dune HD Smart B1 maar koos ik uiteindelijk voor de Boxee Box waar ik drie blogposts aan besteedde.

Aan de hand van het Horizon rapport filosofeerde ik over ICT en informatievoorziening in het onderwijs, stoeide ik met papierloos werken mbv Evernote en een iPad en vond ik dat ook onderwijsbibliotheken geaccrediteerd zouden mogen (moeten) worden in het onderwijs.

Mijn betoog over open access versus kwaliteit en imago bij het opnemen van afstudeerwerken in de HBO Kennisbank leidde niet alleen tot een discussie in de reacties maar zelfs tot een reactie in de vorm van een gastblog. Het is voor mij één van de hoogtepunten geweest dit jaar als voorbeeld dat veelvuldig bloggen kan leiden tot dit soort prettige inhoudelijke discussies.

De oproep aan het begin van de maand leverde vele reacties op en ook dit vond ik een fantastisch voorbeeld van wat bloggen je kan brengen. Twee weken lang had ik vele zomergasten op mijn blog waarvan meerdere mensen ook meerdere blogs hadden aangeleverd, nog even onderbroken door mezelf omdat ik het niet kon nalaten over de online reader van het CB te bloggen.

Al die gastblogs waren leerzaam -om meerdere redenen- maar stiekem vond ik het nog wel het allerleukste om nagenoeg gelijktijdig een reeks van 5 blogposts te plaatsen over de informele bibliotheek. Ik had enkele maanden daarvoor afscheid genomen van Jo Han (hij ging met pensioen) en ook al kondigde hij aan dat hij zou stoppen met schrijven over ons vakgebied, het bloed kroop waar het niet gaan kon. Ik kon daardoor genieten van een leuke reeks artikelen die ook op mijn eigen blog mochten staan. Een cadeautje!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top