Terugblik op juni 2012

2012-juni

In voorgaande jaren had ik nooit voldoende blogposts elke maand om daar ook op terug te kunnen blikken. Dat is dit jaar wel anders en dus blader ik door mijn eigen naslagwerk heen om te kijken wat me dit jaar allemaal bezig hield qua onderwerpen.

Na 5 maanden iedere dag geblogd te hebben maakte ik even de tussenstand op en ik concludeerde dat het me alleszins meegevallen was. Korte blogposts schrijven bleek niet mijn ding te zijn. Zelfs voor mijn ode aan de USB sticks had ik vele honderden woorden nodig.

Breedsprakig ben ik misschien zelf dan wel maar zo breed en open hoeft de toegang tot informatie niet altijd te zijn, beargumenteerde ik vervolgens. Dat gold ook voor het hele internet in Nederland kennelijk want de eerste consequentie van de nieuwe Telecommunicatiewet begon zich af te tekenen en dat was de bepaling dat elke website moest voldoen aan de nieuwe cookieregelingen die 5 juni ingingen. Overhaast en ondoordacht leek het allemaal wel want ik -en velen met mij- hadden geen flauw idee wat ze er mee moesten. Dus ging ik op zoek naar plugins en privacyverklaringen.

Tekstverwerken met Office kon je tenminste nog doen zonder cookies, zowel op je tablet met CloudOn als op de pc natuurlijk met een handig programmaatje waarmee je elk document zijn eigen tabje kon geven.

Ik overpeinsde de wondere wereld van hashtagsconverteerde nog wat video’s voor onderweg op de tablet en maakte me druk over foute infographics die Wikipedia een veels te grote rol gaven in het onderwijs. Nee, dan kon je beter de informatievaardighedencursus van Google zelf gaan volgen. Zolang je dat maar veilig deed natuurlijk.

Auteursrechten? Natuurlijk schreef ik daar ook weer over. Over gebruik van foto’s binnen de readerregeling, over plagiaat(preventie), citeren en open data. Tot mijn ontzetting bleken foto’s met een Creative Commons licentie bij Flickr ook regelmatig voorzien te zijn van een logootje van Getty Images. Wat ik haaks vond en vind staan op het hele idee van het meegeven van een Creative Commons licentie. Of je kiest voor een Creative Commons licentie of je kiest om het commercieel te slijten via Getty Images maar niet allebei. Ik lijk het vooralsnog als enige erg te vinden.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top