Terugblik op augustus 2012

2012-augustus

In voorgaande jaren had ik nooit voldoende blogposts elke maand om daar ook op terug te kunnen blikken. Dat is dit jaar wel anders en dus blader ik door mijn eigen naslagwerk heen om te kijken wat me dit jaar allemaal bezig hield qua onderwerpen.

Augustus 2012 begon met nog enkele gastblogs en daar leerde ik uiteindelijk toch wel een les van over hoe sommige partijen wel geïnteresseerd zijn in een gastblog maar niet om de naïeve redenen die ik voor ogen had. Kennelijk begon mijn blog toen interessant te worden voor anderen en maakte ik kennis met het verschijnsel advertorials. Daar was ik toch niet van gediend en nam me voor beter te gaan letten op authentieke content op mijn blog.

Via de Trappers kreeg ik een nieuwe ereader erbij voor de collectie, de Sony PRS-T1, en die moest natuurlijk ook uitgebreid besproken worden. Ook de BeBook ereaders keerden terug op de Nederlandse markt met de BeBook Pure en ik kon ook deze uitproberen zonder dat ik hem hoefde te kopen. Je blijft anders zo bezig met het aanschaffen van ereaders, nietwaar?

Dat willen archiveren van tweets zat me toch nog best hoog, zeker omdat het met Hootsuite ook niet ideaal ging. Ik keek naar alle betaalde en gratis oplossingen en vond een hele handige Google Spreadsheet waar het een stuk beter mee lukte. Google had sowieso wel weer nieuwe dingetjes want ze boden de mogelijkheid om je Gmail te tonen bij je Google zoekacties maar gingen wel maatregelen nemen in de zoekresultaten als er veel copyright verwijderverzoeken kwamen voor bepaalde sites.

Natuurlijk vond ik het wel nodig om ook deze maand mensen er weer aan te herinneren waarom DRM zo slecht is maar kon ik ook weer een mooi voorbeeld geven van DRM vrije ebooks van de grootmeester van SF. Ik gooide er ook nog een hele preek tegenaan over hoe er eigenlijk een fair use bepaling zou moeten zijn voor gebruik van auteursrechtelijk beschermde content in het onderwijs.

Ook mijn lievelingsprogramma voor ebooks, Calibre, vergat ik niet en naar aanleiding van een vraag over collecties maken op Sony ereaders schreef ik daar ook een handleiding voor. Ik constateerde dat heel veel bloggers geen idee hadden wat RSS feeds zijn en voelde wel de noodzaak om een oproep te doen deze vooral niet te vergeten.

Eén van de meestgelezen blogposts dit jaar komt uit augustus en die schreef ik omdat een beetje moe werd van telkens de ereader(s) aan de pc te hangen om ze op te laden. USB laders leken me veel handiger. Het liep zo lekker met schrijven deze maand dat ik toch probeerde om de paar kladjes over (auteursrecht van) lettertypes eindelijk te verwerken tot 1 samenhangende post. Volgens mij slaagde ik daar prima in :)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top