Terugblik op oktober 2012

2012-oktober

In voorgaande jaren had ik nooit voldoende blogposts elke maand om daar ook op terug te kunnen blikken. Dat is dit jaar wel anders en dus blader ik door mijn eigen naslagwerk heen om te kijken wat me dit jaar allemaal bezig hield qua onderwerpen.

Begin oktober was de OIN/NVB100 bijeenkomst in Papendal waar ik in september -lichtelijk chagrijnig omdat ik mee hielp met de organisatie- al over constateerde dat er maar weinig belangstelling voor bestond. De dag zelf vond ik uiteindelijk één van de leukste bijeenkomsten die ik in 2012 bezocht dus dat zal me hopelijk afleren om het succes van dit soort bijeenkomsten af te meten aan de bezoekersaantallen.

Al terugblikkend op 2012 merk ik nu pas dat ik toch zeer regelmatig geschreven heb over de rol van de onderwijsbibliotheken. Logisch achteraf omdat ik zelf werk bij een hogeschoolbibliotheek en er kan (en moet) nog veel meer over gesproken worden vind ik. Deze maand zat mijn focus op het verwijzen naar één digitale referentiebibliotheek, de KB, terwijl de onderwijsbibliotheken zich (blijven) richten op de collecties die nodig zijn voor hun onderwijs- en onderzoeksinstelling.

De Koninklijke Bibliotheek kwam sowieso vaker voorbij in oktober, juist omdat ze veel aan digitalisering doen en ze natuurlijk de nationale bibliotheek van Nederland zijn. In Amerika verklaarde een rechter dat digitaliseren van boeken (van bibliotheken) onder het fair use geschaard mocht worden. Iets dat in Nederland anders werkt met onze wetgeving maar waar de KB een interessante stap nam door niet meer actief op zoek te gaan naar alle rechthebbenden om toestemming te vragen voor alle digitaliseringsprojecten.

Er kwam alweer een rapport uit over open leermaterialen bij hoger onderwijsinstellingen en moest ik wederom kritisch constateren dat het wel veel ‘glas half vol’ conclusies bevatte. Het was niet het enige rapport dat ik interessant vond in oktober want er verscheen een uitgebreid onderzoeksrapport over (illegaal) downloaden van content in Nederland. Daar stond ik zelf ook even uitgebreid bij stil.

Ik houd de ontwikkelingen rondom ebooks in Nederland toch best goed bij maar ik kreeg de behoefte om een overzichtje te maken van alle (on)mogelijkheden die er tegenwoordig zijn rondom het kopen, lenen danwel het huren van ebooks. Snapt u het nog?

Mijn exemplaar van de Kobo Glo ereader had ik zelf nog steeds niet binnen maar gelukkig kon ik hem testen via een collega. Natuurlijk met DRM vrije ebooks want Amazon liet zien wat er kan gebeuren als je je niet houdt aan hun spelregels. Ik legde meteen maar uit hoe je een backup kunt maken van ebooks die je gekocht hebt en waarom ik ze dus niet koop bij Apple.

Het nieuwe kabinet trad aan in oktober en dat betekende een nieuw regeerakkoord. Met een redelijk generieke en vage onderwijsparagraaf erin.

De blogpost die ik het leukst vond om te schrijven in oktober ging over privacy, auteursrecht en tweets. Het is net zo onvoorstelbaar wat je in 140 tekens kunt zeggen als wat je over tweets van 140 tekens kunt zeggen ;)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top