Terugblik op september 2012

2012-september

In voorgaande jaren had ik nooit voldoende blogposts elke maand om daar ook op terug te kunnen blikken. Dat is dit jaar wel anders en dus blader ik door mijn eigen naslagwerk heen om te kijken wat me dit jaar allemaal bezig hield qua onderwerpen.

September is wanneer het schooljaar weer begint en dat betekende ook voor mij weer het begin van een drukke periode op werk. Na een lange zomervakantie is het dan toch echt weer even een ander ritme. Ook met bloggen. Ik had geen tijd om allerlei algemene voorwaarden te lezen van webdiensten die ik gebruik maar gelukkig lazen anderen die al voor me. De onderzoeksrapportage over gebruik van open leermateriaal door docenten in het wo en hbo las ik echter meerdere keren want ik kon mijn ogen niet geloven. Gevalletje vragen naar wat je wilt horen?

Ik was er vroeg bij met twitter in 2007 maar ik wilde de boot niet missen als app.net onverhoopt toch een succes zou worden. Ik moet zeggen dat het de afgelopen vier maanden niet echt storm liep op dit nieuwe sociale netwerk. Ik verheugde me ook op de komst van nieuwe (Kobo) ereaders ook al zouden die pas later in 2012 daadwerkelijk beschikbaar komen.

Ook Amazon zou in 2012 ‘naar Nederland komen’ en zelfs mijn voorzichtige voorspellingen bleken nog te radicaal te zijn. Ik vraag me serieus af of het ooit nog gaat gebeuren. Ik was wel blij dat tenminste de Nexus 7 wel in Nederland beschikbaar kwam, ook al moest ik weken wachten op mijn bestelling en kon je vlak daarna voor dezelfde prijs een Nexus 7 kopen met twee keer zoveel opslagruimte. Tja.

De vraag hoe je als onderwijsbibliotheken je meerwaarde kunt aantonen hield me ook weer eens bezig. Misschien dat we er toch op kunnen rekenen dat studenten perse papier willen blijven gebruiken maar ik vertrouwde zelf meer op de digitale route die de onderwijsbibliotheken zouden moeten bewandelen. Tenminste, zolang we geen illusies hebben over de mogelijkheden om (ooit nog) ebooks aan te gaan bieden. Dat blijft toch echt wel gerommel in de marge en een permanent onderwerp van gesprek. Nee, het tonen van je meerwaarde als bibliotheek begint met het duidelijk maken van de (meer)waarde van de informatiebronnen die je toegankelijk maakt en ook daar valt nog wel wat in te verbeteren.

Over de waarde van teksten op blogs en dat ook deze ‘gewoon’ auteursrechtelijk beschermd zijn, schreef ik de best gelezen blogpost van deze maand. Daar waar mensen tegenwoordig nog wel (willen) snappen dat foto’s, muziek en films beschermde content zijn lijken artikelen op blogs zo’n beetje vogelvrij verklaard te zijn. Heel bijzonder.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top