Terugblik op november 2012

2012-november

In voorgaande jaren had ik nooit voldoende blogposts elke maand om daar ook op terug te kunnen blikken. Dat is dit jaar wel anders en dus blader ik door mijn eigen naslagwerk heen om te kijken wat me dit jaar allemaal bezig hield qua onderwerpen.

In november kwam de Commissie Auteursrecht met een deel van de resulaten naar buiten over de mogelijkheden het auteursrecht wat flexibeler te maken. Voor user-generated content ziet de Commissie vooral heil in een uitbreiding van de citaat exceptie. Dat lost echter niets op als het gaat om hoe krampachtig rechthebbenden blijven omgaan met auteursrechten. Ik hield een presentatie over multimedia en auteursrechten in het onderwijs, babbelde met de Stichting PRO over de readerovereenkomst en keek mee met het Algemeen Overleg over Auteursrecht in de Tweede Kamer. Waarna ik overigens ontdekte dat er een Debat Gemist website bestaat.

Ik antwoordde op een vraag die ik al eerder gekregen had over auteursrecht op screenshots en er was veel te doen over de vraag of een hyperlink nu wel of niet een auteursrechtelijke openbaarmaking is.

Tussendoor schreef ik weer over Evernote naar aanleiding van het uitkomen van het Lifehacking ebook en daar won ik prompt de Lifehacking blogwedstrijd mee, ook al had ik hem daar niet eens voor geschreven :)

Over ebooks had ik ook weer genoeg te melden. De Nederland Leest campagne leek het te negeren dit jaar maar dat bleek dus inderdaad te liggen aan de rechten voor de ebook versie van De donkere kamer van Damokles. Ook al kreeg de blogpost behoorlijk veel aandacht, een antwoord op mijn vraag waarom het CPNB dan niet gekozen had voor een klassiek Nederlands boek waar de rechten wel voor geregeld konden worden, dat kreeg ik niet. De Lees Meer campagne van de bibliotheken gooide het over een hele andere boeg maar daar snapte ik ook al niet waarom je die ebooks alleen maar kunt lezen op een telefoon, pc of tablet. Wel formuleerde ik mijn mening over wat er wel aan te pas zou moeten komen als je als bibliotheek wilt gaan innoveren.

E-studieboeken, dat gaat ook nog niet heel erg vlot constateerde ik. De aanbodkant kan nog een stuk beter maar ook aan de vraagkant is er nog veel ruimte voor verbetering en visie. Met ereaders ging het wel weer heel goed en in november besprak ik zowel de BeBook Touch (de tweede BeBook ereader in een paar maanden tijd!) als de Kobo Mini. Die laatste bleek echt perfect te zijn om in je jaszak mee te sjouwen elke dag.

PDF’s converteren zodat je ze op een ereader kunt lezen bleek mogelijk te zijn maar ook al vond ik twee manieren om dat te doen, je kunt beter sparen voor een grotere tablet als je ze vaak wilt lezen. En schreef ik in oktober nog waarom ik geen ebooks bij Apple kocht, met flink wat mitsen en maren kreeg ik toch de DRM eraf zodat ik iBooks op mijn ereader kon lezen.

Ik was ook nog steeds niet klaar met het archiveren van tweets en ik vond ook nog een hele leuke website (en software), Tweet Archivist, om ze zowel te archiveren als te visualiseren. Al het gesnuffel naar sites waarmee je tweets kunt visualiseren bracht ook nog een interesse in datajournalistiek in me naar boven.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top