Terugblik op december 2012

2012-december

In voorgaande jaren had ik nooit voldoende blogposts elke maand om daar ook op terug te kunnen blikken. Dat is dit jaar wel anders en dus blader ik door mijn eigen naslagwerk heen om te kijken wat me dit jaar allemaal bezig hield qua onderwerpen.

Een terugblik op de maand waarin we nog steeds zitten. Aan de ene kant een beetje raar maar aan de andere kant lijkt alles voor de kerst ook al weer een hele tijd geleden ;)

E-studieboeken houden me nog steeds bezig en gelukkig mij niet alleen. Het onderwijs zelf zou zich er meer in moeten verdiepen maar de uitgevers beginnen er toch wel werk van te maken. Studenten (in Amerika) zitten er in ieder geval wel op te wachten. Bibliotheken zoeken een rol in het aanbieden ervan maar zouden zich volgens mij beter kunnen richten op digitaliseringsdiensten. Streaming ebooks lijkt echter definitief de koers te zijn waar de openbare bibliotheken op inzetten en na een weekje schreef ik mijn eerste indrukken op over de Lees Meer campagne. Dat iedereen zo’n beetje gedreven wordt naar tablets voor het lezen van ebooks betekent echter niet dat ereaders gaan verdwijnen, ook al verklaarde een Amerikaans onderzoeksbureau de ereader dood.

December is natuurlijk de maand van de overzichten en de lijstjes. Behalve de twaalf terugblikken op elke maand van 2012 maakte ik lijstjes van zowel mijn meestgebruikte Android en iPad apps. Daarnaast vierde ik op 6 december het zesjarige bestaan van Vakblog zelf.

En als we het toch over apps hebben, eindelijk kwamen er (goed) werkende versies uit van de YouTube en Gmail apps voor iOS en besprak ik de laatste twee tabletapps voor de rubriek in de Informatie Professional. Vanaf volgend jaar komt die rubriek er anders uit te zien en ik weet eigenlijk nog niet of en hoe ik daar aan ga bijdragen. Mijn blogposts over o.a. auteursrecht hebben er wel aan bijgedragen dat ik in 2013 de rubriek “Recht op informatie” mag gaan doen voor de Informatie Professional. Een leuke uitdaging!

Toegang tot gelicenseerde content zal zeker een keer terugkomen in die rubriek of andersom geredeneerd, wat anderen (kunnen) doen met jouw content. Instagram had daar ook ideeën over maar die krabbelde snel weer terug.

Aan het einde van de maand kwam er nog wat sentiment bij me bovendrijven met het nieuws dat Cardbox nu tot het publieke domein behoort en je de software gratis kunt gebruiken. Het einde van de maand bleek toch niet het einde van de wereld te zijn en dus kon ik me met een gastpost en alle terugblikken gaan opmaken voor een nieuw jaar. Het enige wat nog te doen valt is een terugblik op 2012 in zijn geheel. Met blogstatistieken, iedere dag bloggen en ideeën voor het volgende jaar.

Maar die komt morgen pas.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top