Jaaroverzicht 2012: terugblik op een jaar lang iedere dag bloggen

vakblog2012

OK, technisch is het niet een heel jaar geweest want ik begon op 13 januari van dit jaar pas met iedere dag bloggen maar mijn doel was om de rest van 2012 dagelijks te gaan bloggen en minstens 366 blogposts te produceren dit jaar.

En dat is allebei gelukt zeg ik dan toch even trots. Trots en blij omdat het me niet alleen gelukt is elke dag -met behulp van enkele fantastische gastbloggers in de zomervakantie- minstens 1 blogpost te plaatsen maar vooral omdat ik heel tevreden ben met de kwaliteit van de blogposts. Natuurlijk, er zaten genoeg mindere blogposts tussen maar zeker nadat ik de afgelopen week teruggekeken heb op al mijn blogposts dit jaar durf ik toch wel te stellen dat ik in ieder geval aan mijn eigen kwaliteitseisen voldaan heb.

#iederedagbloggen
Want hoewel dagelijks bloggen me enerzijds mee is gevallen (ik dacht echt vooraf dat ik zou gaan haperen) viel het aan de andere kant soms vies tegen. Niet om een blogpost te produceren maar wel om er eentje te schrijven waar ik zelf tevreden over zou zijn. De echte uitdaging van iedere dag bloggen zit hem niet perse in de kwantiteit voor mij maar wel in dat de blogposts ook daadwerkelijk thuishoren op mijn blog. Vakblog is nog steeds vooral mijn buitenboordbrein, mijn eigen naslagwerk als informatiespecialist, en ook al kan dat heel divers en persoonlijk zijn, het blijft een grijs gebied tussen een persoonlijk en een zakelijk blog waar ik bepaalde onderwerpen juist wel en andere onderwerpen juist niet op wil plaatsen.

Onder druk wordt alles vloeibaar. Ook inspiratie en dagelijks schrijven van blogposts kennelijk. Al heb ik gebruik gemaakt van gastblogs, al heb ik enkele avonden zitten piekeren over een onderwerp, ik heb dit jaar 395 blogposts geplaatst op dit blog. Ondanks drukte op werk of thuis, ondanks griepjes, of ik nu moe was of niet. Het moest van mezelf en ik heb er enorm plezier aan beleefd. Ik ben anders tegen schrijven gaan aankijken, ik heb veel geleerd over hoe ik zelf schrijf en ik kijk met een heel andere blik tegen het fenomeen bloggen aan. Het is 1 ding om een blog te hebben maar het is echt iets anders om een blogger te zijn. En dit jaar voelde ik me pas echt een blogger.

Dat kwam mede doordat ik, vooral via twitter, meer reacties en lezers kreeg dan ooit tevoren. Maar dat kwam ook omdat de impact op de buitenwereld dit jaar echt zichtbaar werd voor mij. Anderen beschouwden me ook als blogger, vroegen me over bepaalde onderwerpen of evenementen te bloggen en boden me gastblogs aan. Enkele mensen hebben me dit jaar gevraagd expliciet niet te bloggen over iets dat ze me vertelden en volgens mij was dat één van de grootste complimenten die je als blogger kunt krijgen.

2012 in cijfers
Eén ding weet ik nu zeker, zoekmachines zijn dol op sites die elke dag nieuwe content krijgen. Tel daarbij op dat de meeste rechtstreekse bezoekers via social media op mijn blog kwamen in 2012 en dan krijg je een explosief gestegen aantal views en bezoekers. Google Analytics heb ik maandenlang niet actief gehad dus de bezoekersaantallen zijn niet te geven voor geheel 2012 maar de laatste drie maanden zit ik boven de 10.000 unieke bezoekers. WordPress/Jetpack houdt wel netjes de views bij en dit jaar zal dat neerkomen op bijna 168.000 views, een enorme stijging ten opzichte van vorig jaar toen ik al zo blij was met 89 duizend views.

29 oktober was een hele bijzondere en rare dag qua statistieken. De avond ervoor was 1 van die momenten dat ik geen onderwerp kon bedenken voor een blogpost. Erg laat die zondagavond besloot ik terug te vallen op een vraag die ik enkele maanden daarvoor via twitter doorgespeeld had gekregen van een bekende Nederlander. Die wilde in essentie weten hoe het zat met zijn auteursrecht en recht op privacy waar het om zijn tweets ging. Dus schreef ik een blogpost hierover die wat beter doordacht was dan de tweets die ik toen had teruggestuurd. De volgende dag ging die blogpost via twitter bijna viraal (voor mijn doen dan) en werd die bijna 1000 keer bekeken, wat 29 oktober dus mijn drukst bezochte dag ooit maakte met 1257 views. Wel grappig dat die blogpost na die dag nauwelijks tot niet meer gelezen is.

De bestgelezen blogposts van 2012
Ook al is Google dol op nieuwe blogposts, ik heb enkele blogposts uit voorgaande jaren die verhoudingsgewijs een enorm groot deel van al het verkeer op mijn blog genereren. De bestgelezen blogposts dit jaar zijn:

 1. MKV bestanden met ondertiteling converteren naar dvd formaat (2009)
 2. Meer met MKV op je tv (of mediaplayer) (2010)
 3. Niks opslaan, gewoon media streamen naar je iPad (2010)
 4. Apps maken als je niet kunt programmeren (en het ook niet wilt leren) (2012)
 5. Video kijken op de Samsung Galaxy Tab (2011)
 6. De Kobo Touch in de praktijk (5) De ebooks zelf bij Kobobooks (2012)
 7. Word, Excel en Powerpoint op je tablet met CloudOn (2012)
 8. Synchroniseren van Outlook naar Google Calendar (en weer terug) (2010)
 9. Backup maken en lezen van je Bol.com ebooks op de iLiad (2009)
 10. Welke Android apps gebruik jij? (2012)

Ik moet echt eens wat meer blogposts over afspelen en converteren van MKV bestanden gaan produceren want die twee eerste blogposts staan eenzaam bovenaan qua views :) Via Google wordt mijn blog vooral gevonden door mensen die zoeken naar technische tips.

Kijk ik naar de tien best gelezen blogposts die ook dit jaar geschreven zijn, dan zie je toch een iets ander plaatje verschijnen waarin de blogposts over ereaders en de ebooks wat populairder zijn.

 1. Apps maken als je niet kunt programmeren (en het ook niet wilt leren)
 2. De Kobo Touch in de praktijk (5) De ebooks zelf bij Kobobooks
 3. Word, Excel en Powerpoint op je tablet met CloudOn
 4. Welke Android apps gebruik jij?
 5. De BeBook Pure in de praktijk
 6. De Kobo Glo in de praktijk
 7. De Kobo Touch in de praktijk (1) Uitpakparty
 8. Calibre: de bibliotheek voor ebooks
 9. Over het opladen van je ereader met USB laders
 10. Tien gratis stockfoto-sites voor afbeeldingen en foto’s op je blog

En in 2013?
Zelfs op de laatste dag van 2012 weet ik nog niet precies wat ik ga doen volgend jaar. Natuurlijk blog ik gewoon door maar ik wil wel wat druk van de ketel halen en dus zal er zeker niet iedere dag een nieuwe blogpost verschijnen volgend jaar. Ik heb voor mezelf bewezen dat ik het kon maar ook al is het best verslavend om elke dag te bloggen, ik wil ook wel eens niet hoeven te bloggen van mezelf. Ik doe er gemiddeld tussen de anderhalf en twee uur over en dat hakt er nog behoorlijk in als je dat 7 dagen per week doet, 52 weken per jaar. Zo af en toe voelde Vakblog dan ook aan als een tweede baan naast mijn reguliere fulltime baan en in 2013 ga ik echt schuiven in die prioriteiten. Ik heb meer hobbies dan alleen schrijven om van mijn gezin nog maar niet te spreken natuurlijk.

Ik geloof niet dat de kwaliteit van blogposts samenhangt met de kwantiteit maar voor mij geldt wel dat de blogposts die ik leuk vind om te schrijven, en waar ik achteraf tevreden over kan zijn, per definitie veel tijd kosten. Of het nou inhoudelijke artikelen zijn waar ik vooraf zelf nog veel voor moet uitzoeken of dat het reviews zijn van ereaders die ik toch echt eerst uitgebreid moet/wil uitproberen voordat ik ze kan schrijven, ze waren best lastig om te doen terwijl je een stroom van dagelijkse blogposts op gang wilt houden. En dus wil ik me in 2013 meer tijd gunnen voor dit soort artikelen. Volgend jaar een rubriek maandelijks schrijven voor de Informatie Professional is voor mij dan ook een goed voorbeeld om ook wat verder te kijken dan alleen maar mijn eigen blog.

Betekent dit dat ik drie keer per week op vaste momenten ga bloggen? Of dat ik doorga met dagelijks bloggen maar meer variatie aanbreng tussen kortere en uitgebreidere blogposts (en regelmatig een dagje oversla)? Ik weet het nog niet.

Ik blijf in ieder geval doorschrijven en ik hoop dat jullie het willen blijven lezen.

@ afbeelding schaamteloos overgenomen uit de WordPress/Jetpack rapportage

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. Heel veel dank Raymond voor zoveel blogposts. Ze zijn (voor mij) heel informatief en ik leer er veel van. Ook voor mijn werk als informatiebemiddelaar in een openbare bibliotheek is het heel leerzaam. Ik ben verheugd dat je blijft schrijven en ik zal het zeker blijven lezen

  Reply

 2. Beste Raymond, ook van mijn kant een luid en krachtig “Chapeau”! Een druk jaar op het werk voor de boeg en je eigen gezin (belangrijkste!) zullen veel aandacht van je vragen. Ik waardeer het zeer, dat je je kennis (en mening:-)) met de buitenwereld en collega’s hebt gedeeld en ik wil je ook van harte uitnodigen dat te blijven doen. Proficiat en veel dank dus!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top