Van Instagram naar Flickr: over delen van foto’s en Creative Commons

Expedition members with movie camera

Eigenlijk is het vreemd dat ik zo’n grote fan was van Instagram. Achteraf gezien dan. Ik maak niet echt veel foto’s maar vind het wel leuk om af en toe onderweg een foto te maken en die dan te delen via twitter bijvoorbeeld. Dat bracht me indertijd naar Instagram toe natuurlijk want daar kon dat heel handig mee. Ik vond het zelfs vorig jaar nog een goede manier om ook zelf foto’s te maken voor bijvoorbeeld je blog, ook al moest ik belachelijk lang wachten voordat er eindelijk een Android app uitkwam zodat ik ook daadwerkelijk die dienst kon gebruiken op mijn eigen telefoon. Het ging slechts enkele dagen na die blogpost al verder bergafwaarts met Instagram toen ze werden overgenomen door Facebook en eind vorig jaar stopte Instagram met het handig kunnen delen van foto’s via twitter -ook al was dat niet hun schuld- en gingen ze rommelen met hun voorwaarden.

flickruploadingEn dat terwijl ik al jarenlang voor mijn blog gebruik maak van foto’s via/van Flickr. Als je foto’s uploadt bij Flickr kun je er veel meer mee dan bij Instagram. Je kunt redelijk gedetailleerd bepalen welke groepen mensen de foto’s kunnen zien, je kunt ze indelen in setjes en groepen en -belangrijk vind ik- je kunt bepalen welke licentie je mee wilt geven aan jouw foto’s.  Flickr maakt het heel eenvoudig om een Creative Commons licentie mee te geven zodat anderen, onder bepaalde voorwaarden die door de licentie aangegeven worden, die foto’s mogen gebruiken. Ik maak zeer veel gebruik van foto’s met een Creative Commons licentie voor mijn blog.

Flickr bestaat al ruim 8 jaar, ik heb vier jaar geleden een account aangemaakt maar toch eigenlijk nooit goed gekeken naar alle mogelijkheden. En die zijn ook veranderd natuurlijk. Ook Flickr heeft Android en iOS apps tegenwoordig, met filters, en ook via Flickr kun je gemakkelijk je foto’s delen via social media netwerken. Eigenlijk combineert het de oude voordelen van Flickr met de nieuwere functionaliteiten die je sinds Instagram verwacht van een fotodienst.

Dus was mijn besluit snel genomen. Mijn oude Instagram foto’s wilde ik overhevelen naar Flickr zodat ik ze kon voorzien van een Creative Commons licentie en nieuwe foto’s ga ik op mijn telefoon direct maken met de Flickr app en ook delen middels een CC licentie. Twee vliegen in één klap want niet alleen heb ik daarmee een alternatief voor Instagram maar ik kan ook zelf foto’s delen die anderen mogen gebruiken. Niet alleen nemen maar ook teruggeven.

Via Instaport (er zijn meerdere webdiensten die het doen maar deze werkte voor me) heb ik al mijn Instagram foto’s gedownload. Deze heb ik vervolgens weer geupload bij Flickr en voorzien van een Creative Commons (BY-NC-ND) licentie. Datzelfde heb ik gedaan met een tiental foto’s die ik nog op mijn harde schijf had staan voor eerdere blogposts en inmiddels kun je deze ook allemaal vinden als je foto’s zoekt op Flickr, zowel rechtstreeks als via speciale zoekmachines voor Flickr foto’s met een CC licentie.

Foto’s die je maakt zijn eigenlijk niet anders dan blogposts die je schrijft. Je wilt dat anderen ze zien/lezen en daar hoort ook bij dat anderen ze mogen gebruiken. Tenminste, ik vind dat je daar over na moet denken als je foto’s of teksten deelt met anderen. Voor mijn blog deed ik dat al dus het werd hoog tijd dat ik ook wat beter na ging denken over mijn foto’s.

Bij deze!

Oh ja, en de beste wensen voor 2013 natuurlijk! Ik hoop ook veel van jullie content te mogen zien en hergebruiken ;)

@ foto via Flickr: The Commons

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (16) Write a comment

  1. Ik heb mijn Instagram ook al een tijdje op een laag pitje staan sinds de overname door facebook. Een flickr account heb ik wel, maar eigenlijk nooit gebruikt. Toch eens aan een nader onderzoek onderwerpen.

    Reply

  2. […] Er blijven echter veel haken en ogen zitten aan het gebruik van die beelden door bloggers. Zo weet je nooit zeker of een gebruikt beeld volgende maand nog steeds wel zichtbaar is in een blogpost, kan Getty Images je vragen om een embedde afbeelding te verwijderen en zijn die criteria ook nog eens bijzonder onduidelijk in de voorwaarden. Als je hun foto’s zou gebruiken voor (of bij) een productbespreking danwel iets dat als een advertorial opgevat zou kunnen worden dan zou je een dergelijk verzoek tot verwijdering zo maar kunnen krijgen met waarschijnlijk een dringend verzoek een commerciële licentie aan te schaffen. Tel daarbij ook nog eens alle beperkingen op die Getty Images je oplegt als het gaat over de inhoud van je blogposts en reacties en dan zou ik definitief gebruik blijven maken van eigen foto’s of foto’s met een Creative Commons licentie. […]

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top