Kunnen we in 2013 niet die OV-chipkaart afschaffen?

ovchipkaart

Het is niet eens dat een OV-chipkaart een slecht idee is. Kaart langs een lezer halen om in te checken, kaart langs een lezer halen om uit te checken en geen gedoe meer met strippenkaarten en treinkaartjes kopen. Maar wat is het een zooi met die uitvoering geworden zeg. Alle voordelen die een chipkaart heeft worden ruimschoots teniet gedaan door alle nadelen die er bij zijn gekomen.

De nummer 1 van de nadelen is definitief de doorgevoerde prijsstijging. Bij de invoering van de OV-chipkaart mocht elke regio zelf de tarieven vaststellen van het stad- en streekvervoer en ik schat in dat de regio waarin ik woon geen vervelende uitzondering is maar misschien heb ik gewoon pech om in het oosten van het land te wonen. In 2010 berekende ik al dat we met de bus tussen de 10% en 88% duurder uitwaren, afhankelijk van de rit en in de twee jaar daarna is dat vanzelfsprekend niet goedkoper geworden.Vergeleken met het tarief van de (natuurlijk afgeschafte) dalkaartjes betaal ik in 2013 50% meer dan ik medio 2010 betaalde.

Het hele leven is duurder geworden maar de tarieven in stad- en streekvervoer kunnen nu zonder problemen vergeleken worden met de kosten om zelf met je auto te gaan rijden. Jammer alleen dat ik geen auto (of rijbewijs) heb. Iedereen springt op de barricades als het om kilometerheffingen gaat voor de auto’s maar dat het stilletjes ingevoerd is voor stad- en streekvervoer lijkt niemand te interesseren.

De logistiek rondom die OV-chipkaart levert ook een berg nadelen op die ik gemakshalve maar op één hoopje gooi. Vergeten uit te checken en terug moeten lopen naar station. Problemen bij uitchecken waarbij een verkeerd bedrag wordt afgeboekt (altijd in je nadeel natuurlijk) en daar drie weken mee bezig zijn met het vervoersbedrijf om je gelijk en geld terug te halen. Na twee jaar een kapotte kaart te hebben en eerst -ironischerwijs met het openbaar vervoer- naar een loket in de stad moeten gaan voor een vervangingsformulier. Waarna je de kaart moet opsturen en 11 euro moet betalen voor een nieuwe OV-chipkaart waar ze hopelijk je saldo en abonnementen goed overzetten. Oh ja, en drie weken wachten en dus zonder een OV-chipkaart zitten.

Tuurlijk, ik laat klachten achter bij de vervoersbedrijven. Ik laat van me horen bij OV-chipklacht maar de laconieke blik van het personeel in de bussen en bij de loketten zegt het allemaal al. Ze kunnen er weinig aan doen, ze gaan er niks aan doen en ik? Ik heb geen keus.

Het bedrijf achter de OV-chipkaart liet gisteren weten dat het gebruik van de OV-chipkaart hard groeit. Bijna 1,8 miljard keer piepten de chippalen bij het inchecken en het uitchecken. Bijna triomfantelijk wordt gemeld dat miljoenen mensen die kaart moeten gebruiken. Geen cijfers echter over de tientallen procenten prijsstijgingen in alle regio’s de laatste jaren. Over de aantallen klachten die bij de vervoersbedrijven binnenkomen wordt met geen woord gerept. Geen onderzoekje over hoeveel miljoenen mensen terug zouden willen naar die strippenkaart.

Die was ook niet perfect maar als die stuk was kon ik tenminste meteen een nieuwe kopen. Het ging nooit fout met stempelen en je kon nog eens sociaal of gezellig doen met de buschauffeur. Die je nog een dalkaartje verkocht na 9 uur waardoor je het gevoel had beloond te worden voor lekker uitslapen en niet zo vroeg in het openbaar vervoer te zitten.

Nee, niet alle vernieuwingen zijn verbeteringen. Van mij mag die OV-chipkaart dit jaar afgeschaft worden. Koop ik met plezier weer een strippenkaart van gerecycled papier want beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald, nietwaar?

@ foto van piepende chippaal: Marco Raaphorst via photopin/Flickr cc

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top