Over Google Author Rank en het koppelen van jouw naam aan jouw content in Google

vakblog_googleauthorrank

Misschien dat je al wel gehoord had van Google Author Rank?  Maanden geleden kwam Google met hun Google Authorship programma vanuit hun permanente streven om hun zoekmachine te verbeteren. Als mensen zoeken met Google willen ze natuurlijk de meest relevante en kwalitatieve content vinden en het idee achter Google Authorship is om niet alleen de content, de sites, te ranken (waar ze PageRank voor hebben ontwikkeld) maar deze ook te koppelen aan specifieke auteurs. Door goede content te koppelen aan (goede) schrijvers kan Google verbeteringen aanbrengen in hun zoekmachine want behalve een ranking voor de content heb je dan ook een ranking voor de auteur ervan.

Voor iemand die content schrijft heeft dat ook voordelen. Niet alleen geeft het je de mogelijkheid dat je een veel explicietere koppeling krijgt in Google tussen jouw content en het feit dat jij dat geschreven hebt, het helpt ook bij het beter vindbaar maken van die content. Als het goede content is natuurlijk ;)

Hoe doet Google dat dan?
Met Google Authorship zet Google natuurlijk zwaar in op Google+ en dat betekent dat de link gelegd moet worden tussen jouw content en jouw Google+ profiel. Het hebben van een Google+ profiel is sowieso al handig als je beter gevonden wilt worden in Google maar met Google Authorship/Rank zetten ze nog steviger in op de voordelen van het hebben van een Google+ profiel.

Normaliter worden bij een site enkele standaardgegevens getoond in de Google zoekresultaten, zoals natuurlijk de titel en de omschrijving van de site. Na het aanbrengen van de koppeling krijg je het bovenstaande te zien. In plaats van de beschrijving krijg je de auteursnaam te zien vanuit het Google+ profiel en de bijbehorende profielfoto (en in hoeveel cirkels je zit). Google weet van alle nieuwe content (blogposts) meteen wie de auteur is en verwijst daar ook naar in de zoekresultaten. Wie is er nou niet trots op zijn eigen content, nietwaar? Plus, misschien dat het helpt dat mensen eindelijk eens mijn voornaam gaan onthouden ;)

Hoe koppel je je Google+ profiel aan je content?
Optie 1 vereist dat je een (geverifieerd) mailadres hebt van dezelfde domeinnaam waar je content op staat. In mijn geval zou dat een @rsnijders.info mailadres moeten zijn. Bij elke nieuwe blogpost zou exact dezelfde auteursnaam moeten staan als die op je Google+ profiel hebt staan en vervolgens geef je dat mailadres door via de Google Authorship pagina. Dat zorgt ervoor dat je Google+ profielpagina automatisch wordt aangepast en dat het mailadres wordt toegevoegd. Google zoekt vanaf dat moment bij elke nieuwe content op het domein/site van het mailadres naar de auteursnaam en koppelt dit aan elkaar.

 1. Check that you have a email address (for example, levy@wired.com) on the same domain as your content (wired.com).
 2. Make sure that each article or post you publish on that domain has a clear byline identifying you as the author (for example, “By Steven Levy” or “Author: Steven Levy”).
 3. Visit the Authorship page and submit your email address to Google. No matter how many articles or posts you publish on this domain, you only need to do this process once. Your email will appear in the Contributor to section of your Google+ profile. If you want to keep your email private, change the visibility of your link.

Optie 2
Als je geen mailadres hebt (of gebruikt) van het domein waar je content op verschijnt dan kun je optie 2 gebruiken waarbij je een link maakt op de pagina’s met content naar je Google+ profiel. Daar moet dan wel ?rel=author achter staan zodat Google weet dat het om een Authorship link gaat. Ik heb dat in mijn geval gedaan door de al aanwezige link naar mijn Google+ profiel in de knoppen aan de rechterkant dus iets aan te passen.

De aanpassing in je Google+ profiel zul je dan ook handmatig moeten aanmaken zodat Google weet op welke site content van jou staat. Daarvoor ga je naar je Google+ profiel en pas je de Contributor To/Bijdrager aan sectie aan door een link toe te voegen naar de site in kwestie. Vanaf dat moment verwijst de content op die site naar je Google+ profiel en je profiel dus weer naar je content.

Het is niet alleen een goede manier om je eigen site te koppelen aan je profiel maar je kunt het ook heel goed gebruiken om gastblogs of -artikelen op andere sites te koppelen aan jouw profiel en naam. Als je een artikel op een (andere) site plaatst zorg je ervoor dat bij de tekst ook de aangepaste link naar je Google+ profiel geplaatst wordt en zodra je op je profiel weer verwijst naar de site waar dat artikel geplaatst is, zal de koppeling ook tot stand worden gebracht. Google weet dan dat het artikel van jou is en niet van de eigenaar van de site bijvoorbeeld.

 1. Create a link to your Google+ profile from your webpage, like this:
  <a href=”[profile_url]?rel=author”>Google</a>

  Replace [profile_url] with the your Google+ profile URL, like this:

  <a href=”https://plus.google.com/109412257237874861202?rel=author”>Google</a>

  Your link must contain the ?rel=author parameter. If it’s missing, Google won’t be able to associate your content with your Google+ profile.

 2. Add a reciprocal link back from your profile to the site(s) you just updated.
  • Edit the Contributor To section.
  • In the dialog that appears, click Add custom link, and then enter the website URL.
  • If you want, click the drop-down list to specify who can see the link.
  • Click Save.

Controleren of het goed gegaan is
Als je alles goed denkt ingesteld te hebben kun je bij de Structured Data Testing Tool van Google -onderdeel van de webmaster tools- kijken of Google de koppeling ziet tussen je site en je profiel. Als je na het invullen van de url (van je site) je Google+ profielgegevens ziet onder de naam van je site, en bij Author aangegeven wordt dat je ‘verified’ bent, dan is alles goed gegaan.

vakblog_googleauthorrank_controle

Het enige dat nu nog resteert is om goede content te (blijven) schrijven zodat zowel je site als je Google Author Rank gaan stijgen in de zoekresultaten. Dat kost wel wat meer tijd dan alleen maar je Google+ profiel aanpassen maar nu weet tenminste iedereen dat jij het bent die de geweldige blogposts heeft geschreven ;)

(via Google Webmaster Tools en getipt door @KittyKillian)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top