Over toezien op je eigen content en een watermerk aanbrengen op foto’s in Photoshop

photoshop_watermerk

Gisteren had ik een gesprek met iemand op Twitter over diverse voorbeelden waarbij anderen -zowel commercieel als niet commercieel via o.a. Facebook- aan de haal gingen met zelfgemaakte foto’s op blogs. Ik weet dat dit gebeurt, ik denk dat het zelfs heel veel gebeurt, maar ik had er eigenlijk nog nooit zelf bij stil gestaan hoe irritant dat moet zijn als je jouw foto’s terugziet op andere sites zonder naamsvermelding.

Dat komt in mijn geval doordat ik bijna altijd gebruik maak van fotomateriaal van anderen -met verwijzing waar nodig- en slechts zelden zelf foto’s maak voor mijn blogposts. Die foto’s vallen dan wel onder de Creative Commons licentie die voor mijn gehele blog geldt maar ook al heb ik duidelijk gesteld op dit blog dat deze licentie niet opgaat voor foto’s van anderen, ik heb geen enkele illusie dat mensen dit ook daadwerkelijk lezen en respecteren. Tijdens dat gesprek kreeg ik echter voorbeelden voorgeschoteld die me toch lieten nadenken over hoe je wat meer drempels kunt opgooien om het onaantrekkelijker te maken dat anderen zonder pardoes alles maar overnemen voor eigen doeleinden.

Ik geloof stellig in het delen van kennis en content en het is niet voor niets dat ik enkele dagen geleden nog blogde over het verhuizen van mijn foto’s naar Flickr. Dat heeft net zo veel te maken met het willen delen van mijn foto’s als dat het te maken had met de perikelen rondom Instagram. Maar delen van kennis en content kan je alleen maar volhouden als daar iets voor terugkomt. Het moet geen eenrichtingsverkeer worden van geven, geven, geven zonder daar ooit iets voor terug te zien. Dat kan financiële compensatie zijn want niet alles hoeft gratis op internet te zijn -ook al vertegenwoordigt dat volgens mij ook niet de overheersende opinie van internetgebruikers- maar bij bloggers is dat vooral een stukje waardering. Erkenning dat jij degene bent die een interessante tekst heeft geschreven of die mooie foto heeft gemaakt. Daarom zijn er zes verschillende Creative Commons licenties maar hebben die één ding gemeenschappelijk: de naamsvermelding.

Wel of niet watermerken?
Voor mezelf aarzel ik nog een beetje. Zelfgemaakte foto’s die ik op mijn blog ga gebruiken komen vanaf nu ook bij Flickr te staan. Met een Creative Commons licentie en daarmee is wat mij betreft alles wel gezegd. Ik hou er zelf ook niet van dat als ik foto’s wil gebruiken van anderen, deze voorzien zijn van een watermerk en dus wil ik dat ook niet doen met mijn eigen foto’s.

Maar ik kan me wel situaties voorstellen waarin ik het toch zal overwegen. Bijvoorbeeld als ik eindelijk eens goede en mooie foto’s leer maken die ik alleen maar hier wil gebruiken. Kleine kans maar ach, we zitten aan het begin van een nieuw jaar dus wie weet wat er allemaal nog komt in 2013 ;)

Dus heb ik toch even uitgezocht hoe je dan makkelijk een watermerk kunt aanbrengen op een afbeelding of foto in Photoshop. Dat bleek kinderlijk eenvoudig te zijn maar aangezien mijn Photoshop vaardigheden ook niet groot zijn, leg ik het meteen maar even vast in deze blogpost en deel ik die meteen met de rest van de wereld. Omdat het kan.

Stap 1. Open de afbeelding of foto in Photoshop. Volgens mij werkt dit in alle versies van Photoshop hetzelfde maar ik gebruik Photoshop CS6. Gebruik de Tekst tool om de tekst te plaatsen die je in de afbeelding als watermerk zichtbaar wilt hebben. Doe dit bij voorkeur een beetje in 1 van de hoeken en niet pontificaal over de afbeelding heen zoals ik in dit voorbeeld.

photoshop_teksttool

Stap 2. De tekst moet vanzelfsprekend wat subtieler naar de achtergrond verdwijnen en daarvoor kies je, terwijl de laag met de tekst nog geselecteerd is, in het menu voor Layer, dan Layer Style en Blending Options.

photoshop_layerstyle

Stap 3. Bij de Blending Options is het een zaak van kiezen van een geschikte Opacity, de matheid, van de laag en de tekst. Afhankelijk van de achtergrondkleur van de afbeelding, het gebruikte lettertype en letterkleur verplaats je de schuifjes bij Opacity en Fill Opacity tot je het gewenste effect hebt en de tekst niet al te opvallend zichtbaar is.

photoshop_layerstyle_blending

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

  1. En dankzij dit twittergesprekje bedacht ik me, waarom blog ik? Om Artoek onder de aandacht te brengen. Dus mijn eigen blogfoto’s ga ik vanaf nu watermerken met Artoek ipv de naam van het blog.
    Haha, hoe verhelderend kan zo’n twittergesprekje wezen.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top