Ik heb het even helemaal gehad met die cookiewet!

n49fTf6

Ik heb echt wel mijn best gedaan. In juni vorig jaar was ik meteen al druk zoekende naar een (makkelijke) manier om mijn WordPress blog geschikt te maken voor de nieuwe cookiewetgeving. Ik zocht (en kocht!) plugins die alle cookies zouden tegenhouden totdat bezoekers toestemming gaven. Ik stelde een privacybeleid samen.

Maar welke plugin ik ook probeerde, ze voldeden niet aan de specifieke Nederlandse invulling (perse een opt-in mogelijkheid ipv de opt-out mogelijkheid die cookieplugins vaak gaven) of ze maakten iets stuk, irriteerden mijn bezoekers met nimmer verdwijnende popups en nog erger, ze irriteerden mij. Als het werkte in Firefox, dan gaf het problemen in Internet Explorer. Werkte het vervolgens op de pc, dan ging er iets niet goed op de iPad. Ik heb er meer uren in gestoken dan goed voor een blogger is.

En dan zie je ook dat overheidwebsites, bijna alle andere blogs en veel sites van bedrijven zich niet druk maken over die cookiewet. Dus heb ik op een gegeven moment alle plugins uitgezet en besloten niet haantje de voorste te willen zijn.

Ik vraag me echt af waar dit allemaal op slaat.

Er is een hoop gedoe want omdat in Nederland het allemaal expliciet moet met die toestemming vliegen de popups je om de oren heen. Met de schijnkeuze om cookies wel of niet te accepteren want als je op nee klikt, dan kun/mag je de site vaak niet gebruiken. Nu wordt die wet aangepast maar weet nog niemand precies wat er wel of niet onder valt. Mag Google Analytics wel of niet? Toezichthouder OPTA gaat vanaf 1 januari daadwerkelijk toezien op de naleving ervan maar wat moet je er als blogger nou precies mee? Word ik straks aangesproken door de OPTA omdat ik mijn Google Analytics niet wil uitzetten?

Ik wil best meewerken maar kan er geen fatsoenlijke *werkende* plugin komen voor WordPress? Die niet zo storend is en waarmee ik gewoon in 1 keer voldoe aan de regeltjes? Ik heb weer gezocht vandaag en ik kan er geen vinden. Die van ICTrecht is mooi maar die hebben ze zelf ontwikkeld volgens mij. Pierre Gorissen is aan het klussen gegaan op ICTOblog en moest zijn theme gedeeltelijk hacken om het vervolgens nog niet 100% werkend te hebben. Edwin Mijnsbergen heeft zijn blog nu voorzien van een groot zwart tabblad als een soort permanente rouwband.

En ik? Ik heb het echt gehad met die cookiewet. Totdat er een eenvoudige manier te vinden is die mij en de bezoekers hier niet constant lastig valt, negeer ik die hele cookiewet. De OPTA mag me mailen met een linkje naar de perfecte oplossing voor (WordPress) blogs en dan conformeer ik me alsnog netjes aan de regels. Maar tot die tijd heeft u, beste bezoeker, de statistiek- en social media cookies maar gewoon te slikken.

Eet smakelijk.

@foto via RGBstock

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (17) Write a comment

 1. Ben blij dat je er zo over denkt. Ik heb nog nooit zo’n belachelijke regeling gezien met die eindeloze pop-ups, zo enorm storend, afleidend en vertragend, vooral als je veel surft en wie doet dat niet? En het is inderdaad een schijnkeuze in veel gevallen, met de nee-keuze kunnen de meeste websites niks, want daar is niet op gerekend. Hele slechte wet. Hoelang zitten we daar nog mee opgescheept? Hoe is het in andere landen?

  Reply

  • Daar zitten we aan vast totdat (eventueel) de wet aangepast wordt. In andere landen in Europa is dezelfde regeling van kracht maar dan met een impliciete toestemming. Ofwel, daar moet op sites de mogelijkheid geboden worden om achteraf cookies te weigeren. In Nederland is men een irritant stapje verder gegaan en moet er expliciet toestemming gegeven worden … er mogen geen cookies geplaatst worden zonder dat die toestemming er is.

   In het kader van privacy is dat begrijpelijk maar het levert een eindeloze reeks popups op die vervolgens weer ontoegankelijke sites opleveren op het moment dat jij op ‘nee’ klikt. Ik vrees dat we er vast aan zitten en hoop nu dat er een soort gedoogbeleid ontstaat voor persoonlijke websites zoals blogs die alleen gebruik maken van social media cookies en/of cookies voor statistieken.

   Reply

 2. Koekjes die geen kwaad kunnen gewoon toelaten, niet over zeuren. Kwaadaardige koekjes verbieden, en niet die onzin van aan de gebruiker vragen of ze toch mogen.

  Reply

  • Wauw, dat is nog een understatement met 249 euro per maand voor de basis versie. Dank voor de verwijzing trouwens want dit kan ik nu ook definitief uit mijn hoofd zetten

   Reply

 3. Oh gelukkig! Ik had net met dank aan Edwin dit weer op mijn to-do lijst voor dit weekend gezet, maar wellicht dat ik het dan toch maar weer even laat zitten. Ik vraag me ook heel erg af of de OPTA zich heel druk maakt om biblioblogs, boekenblogs en andere niet commerciële uitingen zolang de overheid zelf er nog niet aan voldoet.

  Reply

  • Ik hoop dat persoonlijke websites, zoals blogs, ontzien worden bij het toezicht en de controles. Ik snap de achterliggende redenen van de wet prima maar dat je op blogs toestemming moet vragen -met popups- voor je social media en statistieken cookies is niet alleen belachelijk, het staat gevoelsmatig haaks op het hele idee van bloggen.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top