Adobe CS2 is nu abandonware en “gratis” te downloaden

creativesuite

Maandag werd op vele sites gemeld dat Adobe met een verlaat kerstcadeautje gekomen was. Het bedrijf zou een oude versie van de Creative Suite –  een softwarebundel met daarin o.a. Photoshop, Acrobat, Indesign, Illustrator en Premiere Pro – gratis aanbieden aan iedereen die over een Adobe ID beschikt. Zo’n account kun je gratis aanmaken en hoewel het hier om het 7 jaar oude CS2 gaat, is het van oorsprong dure software die nog steeds heel goed bruikbaar is.

De downloadpagina was gedurende een volle dag daarna meteen niet meer bereikbaar door de enorme toeloop en interesse. Op het forum van Adobe, en wat later ook op 1 van de blogs, werd echter duidelijk dat het niet ging om een cadeautje van Adobe, dat het geen marketingactie was maar Adobe besloten had de activeringsservers van de CS2 software uit de lucht te halen. Deze activeringsservers zorgen ervoor dat de licentiecodes gecontroleerd worden en dat de software gekoppeld wordt aan de computers waarop de installatie heeft plaatsgevonden. Wegens technische problemen op moderne besturingssystemen (en ongetwijfeld ook wegens de kosten van het blijven ondersteunen van 7 jaar oude software) zijn de servers uitgezet waardoor bestaande gebruikers nooit meer hun legaal gekochte software zouden kunnen (her)installeren.

Alle klanten van Adobe met een gebruikslicentie op CS2 hebben de mogelijkheid gekregen om met behulp van een nieuwe, voor iedereen gelijke licentiecode, hun software opnieuw te kunnen installeren zonder dat deze geactiveerd hoeft te worden. Hoewel je daar formeel een geldige licentie voor dient te hebben werkt de downloadbare versie van CS2 in combinatie met die code natuurlijk ook voor iedereen die deze software niet aangeschaft heeft. Op het forum geeft de community manager van Adobe ook aan dat er hoogstwaarschijnlijk niet gecontroleerd gaat worden op illegaal gebruik van deze versies.

Feitelijk is de Adobe CS2 software daarmee zgn. abandonware geworden. Abandonware is een verzamelnaam voor software -en vaak computerspellen- die om een verscheidenheid van redenen door de uitgever of makers in de steek zijn gelaten. Het gaat vaak om oudere software die niet meer verkocht wordt, waar de eigenaar zijn rechten niet meer op laat gelden en die in de praktijk gratis en vrijelijk gebruikt kan worden. Het is eigenlijk niet legaal om het gratis te downloaden maar de eigenaren ondernemen geen actie (meer) om het te voorkomen. Een zoekactie in Google op de term “abandonware” levert je een schat op aan oudere spellen en software die je vaak niet meer op recente Windows versies kunt installeren zonder gebruik te maken van een omweg.

Dat (dure) commerciële software als Adobe CS2 abandonware wordt omdat het bedrijf zich genoodzaakt ziet de strikte beveiliging 7 jaar later ongedaan te maken is wel ironisch. Adobe was met hun Creative Suite één van de pioniers van deze vorm van beveiliging die ook door Microsoft voor o.a. Windows en Office gebruikt wordt, juist ter preventie van illegale en gratis gebruik van hun software. Nu zorgt deze beveiliging er voor dat iedereen die software van toen gratis en ‘illegaal’ kan gebruiken.

Doe er je voordeel mee zou ik zeggen. De gehele Suite en de individuele pakketten zijn voor zowel Windows als Mac te downloaden.

@ foto: karramarro via photopin cc

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3)

  1. Hé, dat is mooi Raymond. Dank voor de tip.Ga ik gebruik van maken. Is ook handig voor (arme) bibliotheken om posters mee te maken.

Comments are closed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top