Statistieken, comments, delen via social media en nog veel meer met de Jetpack plugin voor WordPress

jetpack_wordpress

Als je besluit te gaan bloggen met behulp van WordPress, dan heb je de keuze om een blog te beginnen op WordPress.com of er zelf eentje te laten hosten op een eigen server en domeinnaam. Dat was nooit een moeilijke keuze om te maken want de verschillen waren toch best wel groot. Als je een blog nam op WordPress.com dan kreeg je een subdomein zoals denaamvanmijnbriljanteblog.wordpress.com en kon je weliswaar meteen aan de slag maar was dat blog slechts beperkt naar eigen wens aan te passen. Plugins, de grote kracht van WordPress waarmee je elke denkbare functionaliteit kunt toevoegen aan je blog, kun je niet installeren op WordPress.com en daarmee had je gelijk de reden te pakken om toch te kiezen voor een zelf gehoste WordPress installatie.

De voordelen van je eigen gehoste WordPress zijn dat je werkelijk alles kunt aanpassen. Tienduizenden plugins zijn er beschikbaar, minstens net zoveel themes om het uiterlijk aan te passen en als je niet kunt vinden wat je zoekt, dan kun je zelf nog plugins of themes gaan maken. Mits je over de kennis beschikt natuurlijk.

Ook al mis je de mogelijkheid om plugins te installeren op WordPress.com, de laatste jaren zijn er zeer veel nieuwe functionaliteiten toegevoegd die iedereen kan gebruiken met een WordPress.com blog. Voor al die zaken heb je dan ook geen plugins meer nodig en met de standaard aanwezige mogelijkheden kun je zonder problemen uit de voeten. Daar heb je zelfs eigenlijk in de meeste gevallen wel genoeg aan en dat moet de reden zijn geweest dat de makers van WordPress op het idee kwamen om al die functionaliteiten van WordPress.com ook beschikbaar te gaan maken voor bloggers die een zelf gehoste WordPress gebruiken.

WordPress.com functionaliteiten voor je eigen WordPress blog
Al die verschillende mogelijkheden zijn gebundeld in één plugin, Jetpack, die stevig integreert in het Dashboard van je WordPress blog. Je moet een account aanmaken op WordPress.com en daar jouw blog via Jetpack aan koppelen en vervolgens kun je -op dit moment- kiezen uit 24 functionaliteiten. Niet alle zullen even interessant zijn voor iedereen en dus kun je ze aan of uitzetten al naar gelang je ze nodig denkt te hebben. Ruim een jaar geleden heeft WordPress de statistieken ook ondergebracht in de Jetpack plugin dus veel bloggers zullen daarom ook wel bekend zijn met Jetpack.

Maar er zit nog veel meer in.

 • Notifications. Als je deze aanzet krijg je meldingen te zien in de toolbar die je zowel op je eigen site als op alle wordpress.com blogs ziet. Dit zijn bijvoorbeeld meldingen over nieuwe comments;
 • Publicize. Natuurlijk publiceer je je blogpost al op je blog maar je kunt dan voor elke blogpost tegelijk ook een melding met link erbij publiceren naar o.a. LinkedIn, Twitter en Facebook. Dit gaat via WordPress.com wat voor LinkedIn bijvoorbeeld een mooi uitziende status update produceert met de eerste alinea van je blogpost erin;
 • Jetpack Comments. Activeren van deze module betekent dat de standaard mogelijkheid van comments uit je theme vervangen wordt en uitgebreid met de mogelijkheid om in te loggen met je WordPress, Twitter of Facebook als je een reactie achterlaat. Je kunt dit zien als een beperkte versie van Disqus;
 • Subscriptions maakt het makkelijker voor mensen om je blog te volgen en is te vergelijken met de mogelijkheden die Feedburner hiervoor heeft. Onderaan elke blogpost komen de opties erbij om zowel reacties op die specifieke blogpost als nieuwe blogposts via mail te krijgen. Je kunt ook een widget extra erbij gebruiken zoals ik dat doe om de mogelijkheid te promoten nieuwe blogposts via mail te krijgen;
 • Carousel om de afbeeldingsgalerij binnen een blogpost schermvullend te maken. Ideaal als je veel met foto’s doet bijvoorbeeld;
 • Post by email die het nog makkelijker maakt om een blogpost te maken via een mail. Je stelt een mailadres in en vervolgens kun je een mail sturen die wordt omgezet naar een gepubliceerde blogpost. Handig als je op vakantie gaat en wat minder online kunt zijn;
 • Sharing die doet wat tientallen andere plugins ook doet: social media knoppen onder je blogposts plaatsen waarmee die blogposts gedeeld kunnen worden via die netwerken. Je kunt zelf instellen welke knoppen gebruikt worden;
 • Spelling and Grammar die een koppeling aanbrengt met een Engelstalige webdienst om je teksten te controleren;
 • VaultPress die backups verzorgt maar helaas niet gratis is;
 • Gravatar Hovercards die popup schermpjes toont en de Gravatar informatie toont (de profielinformatie en -foto van Gravatar wordt veelvuldig op WP blogs gebruikt);
 • Contact Form waarmee je een contactformulier kunt maken en aanbieden op je blog. Bizar dat dit trouwens niet bij de standaard WordPress mogelijkheden zit;
 • Tiled Galleries die ik zelf nog niet geprobeerd heb maar waar je ook weer uitgebreide bewerkingsmogelijkheden hebt voor je afbeeldingsgalerij;
 • WP.me shortlinks waardoor je gebruik kunt maken van de urlverkorter van WordPress;
 • Shortcode embeds om met een [kortecode] heel makkelijk YouTube en Vimeo filmpjes te embedden in een blogpost of Slideshare presentaties;
 • Mobile theme die ervoor zorgt dat er een geoptimaliseerde layout wordt gebruikt als je blog op een mobiel apparaat wordt bekeken. Er zijn ook alternatieven zoals WPTouch maar voor de meeste moet je betalen en dan is dit een goede optie;
 • Extra Sidebar Widgets die, jawel, extra widgets geeft om tweets te tonen of eenvoudig afbeeldingen te laten zien aan de zijkant van je blog;
 • Infinite Scroll. Op WordPress.com blogs hoef je nooit te bladeren want alle blogposts worden automatisch geladen zodra je scrollt naar de onderkant van de pagina. Dat oneindige scrollen kun je ook aanzetten voor je zelfgehoste WordPress maar dit moet expliciet ondersteund worden door je theme. Een kwestie van proberen dus;
 • Mobile Push Notifications kan handig zijn als je een iPhone of andere iOS apparaat hebt. Alle meldingen van je blog kunnen dan via de WordPress for iOS app worden doorgestuurd waarmee je meteen op je iPhone kunt zien als iemand een reactie heeft achtergelaten;
 • Enhanced Distribution laat je blogposts doorsturen en aanmelden bij alle grote zoekmachines voor een verbeterde vindbaarheid;

Alles in één
Bijna alle zaken die in Jetpack zitten kun je ook via losse plugins vinden en toevoegen aan je blog. Het is ook niet zo dat de functionaliteiten in Jetpack perse de beste versies zijn want afhankelijk van wat je zoekt zullen er ongetwijfeld plugins te vinden zijn die de losse dingen beter doen dan Jetpack dat doet.  Als je er echter al eentje gebruikt, zoals ik met de statistieken, dan wordt het meteen wel heel aantrekkelijk om eens verder te kijken bij de mogelijkheden van Jetpack. In de loop van het afgelopen jaar heb ik Publicize, Jetpack Comments, Subscriptions, Sharing en Extra Sidebar Widgets ook aangezet omdat ze gewoon prima werken en ik daarmee meerdere extra plugins heb kunnen verwijderen. Hoe minder actieve plugins, hoe sneller de site en dan werkt Jetpack als een prima alternatief waarmee je veel dingen in 1 keer geregeld hebt.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top