Ebooks lezen op Android apparaten met Calibre Companion

calibrecompanion

Als je 1 apparaat gebruikt (ereader of tablet) om je ebooks op te lezen of als je niet al te veel ebooks hebt dan zul je weinig behoefte hebben om al je ebooks te organiseren, groeperen en vooral te metadateren. Zolang het allemaal maar goed op dat ene apparaat staat is het wel terug te vinden en dat zal waarschijnlijk ook wel verklaren waarom veel mensen die een nieuwe ereader kopen meteen al hun ebooks er opzetten. Het wordt natuurlijk ook niet geholpen door de DRM die het sowieso al lastig maakt om een backup te maken van je ebooks maar zelf vind ik het niet handig om al mijn ebooks op die ene ereader te zetten.

Calibre voor al uw ebooks
Dat komt vooral omdat ik er meer dan 1 heb en daarnaast ook (af en toe) lees op mijn iPad of Nexus 7 tablet. Ik wil al mijn ebooks daarom centraal op 1 plek hebben staan en dat als bibliotheek gebruiken om mijn ereader of tablet te voorzien van de boeken die ik voornemens ben te gaan lezen. Ik gebruik Calibre om mijn ebooks te beheren en daar is het een nette lijst van alle titels, auteurs, series, tags en gedownloade beschrijvingen van de inhoud zodat ik hier vandaan de boeken op mijn ereader of tablet zet.

Of het nou op de iPad of een Android tablet is, tot nu toe vond ik de handigste oplossing om de Calibre bibliotheek met al mijn ebooks in mijn Dropbox te zetten. Op die manier kan ik via de Dropbox apps eenvoudig de ebooks openen op een tablet en gaan lezen in 1 van de ereader apps die er zijn.

Calibre Companion
Het nadeel van deze werkwijze met Dropbox is dat je in de app zelfs nauwelijks goed een lange bestandsnaam kunt lezen, laat staan dat je alle gegevens *over* een ebook uit Calibre kunt bekijken. Je ziet alleen het ePub bestand en hoewel dat prima werkt om het bestand te openen en lezen, is het niet heel erg geschikt om te bladeren door je voorraadje ebooks om te kijken welke je wilt gaan lezen.

calibre_connectVoor Android is er sinds enige tijd de app Calibre Companion die, zoals de naam al zegt, bedoeld is om samen te werken met de Calibre software op je computer. In Calibre (vanaf versie 0.9.2) kies je bij Connect/share voor Start Content Server om de gehele bibliotheek toegankelijk te maken voor de app of voor Start wireless device connection om je Android apparaat draadloos te koppelen aan Calibre. Beide vereisen logischerwijs dat de computer en je Android apparaat op hetzelfde netwerk zitten.

Als je de Calibre Companion app start vanaf je Android toestel – ik heb mijn Nexus 7 gebruikt- heb je onder de knop Connect de mogelijkheid om je apparaat draadloos te koppelen met Calibre en vanaf dat moment kun je boeken vanuit Calibre via wifi versturen naar je toestel.

calibrecompanion_nexus1

Als je echter verbindt met -de gestarte- content server dan kun je vanaf je toestel gaan bladeren door de Calibre bibliotheek die op dat moment geopend is. Zoals je hierboven kunt zien kun je bladeren op datum, titel, auteur, taal, uitgever, beoordeling, serie en tags waarbij je alle gegevens uit Calibre te zien krijgt.

calibrecompanion_nexus2

Als je een ebook selecteert krijgt je alle metadata te zien inclusief de samenvatting (die natuurlijk net ontbrak in bovenstaand voorbeeld) en je kunt in het menu zien in welk formaat of formaten je dat ebook hebt. Als je op EPUB (of MOBI als je Mobipocket ebooks hebt of PDF enz) tikt, dan downloadt Calibre Companion die versie naar je Android apparaat. Daarna wordt ook de READ optie actief en vraagt Calibre Companion in welke geïnstalleerde ereader app het bestand geopend moet worden.

Conclusies
Zowel de mogelijkheid om mijn Nexus 7 draadloos te laten herkennen als apparaat binnen Calibre, als het kunnen doorzoeken van en downloaden uit de Calibre bibliotheek werkten uitstekend en zonder enige problemen. Natuurlijk betekent het dat je je Calibre bibliotheek goed op orde moet hebben en dat is een klus die je niet moet onderschatten. Ook al kun je binnen Calibre veel metadata zoals de samenvatting downloaden, je zult zelf vaak serietitels en de namen van auteurs moeten corrigeren. Heb je al je ebooks al netjes in Calibre staan en heb je ook een Android telefoon of tablet? Dan is Calibre Companion een essentiële aankoop. Het kost dan wel € 2,49 maar je hebt daarvoor wel draadloos toegang tot je Calibre bibliotheek. Mits je computer aanstaat.

Nu nog hopen dat deze app er ook voor iOS gaat komen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. Dank voor de omschrijving.
  Metadateren is een traag en niet te onderschatten proces idd.

  Wat voor mij nog t nadeel is bij Calibre: dat je dan een Internet toegang moet hebben op t moment dat je t ebook download. En die is er niet altijd. Of je moet natuurlijk zo handig zijn ze vooraf (je met vakantie gaat bijv) te downloaden. :-)

  Daarom wil ik ze wel graag allemaal op mijn ereader, inclusief de omschrijvingen. Met het risico dat straks al die metadata aanpassingen die ik nu doe voor niets zijn geweest. (en hoe slecht die vaak zijn!).

  Reply

 2. helaas is het leven net altijd zo makkelijk.
  downloaden met CC gaat prima maar als ik op een van de boeken klik komt de vraag : Heeft u e-reader geinstalleerd ? Ja , ik heb de Kobo app voor android . Als ik op ok druk komt er een FAQ waar niet doorheen te komen is.
  Suggesties ?

  Reply

  • De Kobo app zal dan waarschijnlijk niet herkend worden als een ereader app door CC (of Android). Ik zou (het gratis) Bluefire Reader erbij installeren en vermoedelijk werkt het dan wel.

   Reply

   • Bedankt voor de info, ik kan in calibre wel stripboeken ordenen maar het lukt me niet om met calibre companion de stripboeken op mijn tablet te krijgen. Hebben jullie enig idee of het wel kan? Ik krijg alleen epub bestanden op mijn tablet gedownload.

    Reply

    • Standaard ondersteunt Calibre Companion volgens mij alleen ePub, Mobipocket en PDF bij het versturen van ebooks. Als je naar Settings -> Book formats and folders gaat in de Calibre Companion app kun je scrollen en een vinkje zetten bij CBR and CBZ. Dat zijn de twee voorkomende bestandsformaten voor stripboeken.

     Reply

 3. Beste, ik zou graag willen weten hoe ik via de Calibre Companion een e-book ‘over the air’ naar de Content Server kan sturen. Met ‘over the air’ bedoel ik dat ik gebruik maak van een wifi buiten m’n eigen netwerk, bv. op het strand of op een treinstation. Ik heb zelf weinig ervaring met dit soort applicaties. Ik vermoed dat ik instellingen op m’n router moet aanpassen vanwege een statisch IP-adres..

  Reply

  • Ook al schreef ik hierboven dat je voor de Content Server in Calibre met je Android apparaat op hetzelfde netwerk moet zitten voor toegang, dat was vooral omdat iedereen tegenwoordig met zijn internet achter een router zit. De blogpost was ook niet bedoeld voor je vraag zeg maar.

   Het kan dus echter wel. Bij de instellingen kun je bij Sharing -> Sharing over the net de instellingen van de Content Server aanpassen. Het is zeer aan te raden om daar een eigen username en wachtwoord in te vullen bijvoorbeeld. Je kunt ook de poort wijzigen (standaard op 8080 maar daar zitten andere applicaties ook nog wel eens op). Neem een willekeurig nummer dat je makkelijk onthoudt, zoals 3456 of zo.

   Op het moment dat je de Content Server start dan is die voor Calibre Companion te bereiken op het IP adres van de computer waar Calibre op staat, gevolgd door het poortnummer. Google even hoe je je eigen IP adres kunt vinden mocht je dat niet weten maar het zal waarschijnlijk lijken op 192.168.1.2. De Content Server zit dan op 192.168.1.2:3456 in mijn voorbeeld.

   Het punt is dus dat dit een intern IP adres is en niet te bereiken via het internet. Je router zit daar met een firewall tussen en dus moet je op zoek naar een handleiding van je router. Wat je wilt doen heet portforwarding. Je router heeft het externe IP adres (dat je kunt vinden als je naar http://www.whatismyip.com/ gaat) en je moet je router vertellen dat als iemand zoekt naar een server op je externe ipadres op poort xxxx, die door je router wordt doorverwezen naar 192.168.1.2:3456

   Als je googelt op portforwarding en het model/type router dat je hebt ga je zeker weten verdere uitleg vinden hoe je dat op je eigen router kunt instellen.

   Heb je dat gedaan, dan kun je zowel in een browser als met de Calibre Companion app naar je externe ipadres op poort xxxx gaan (bijv. 82.186.331.88:3456) en je router verwijst het dan door naar je Content Server op 192.168.1.2:3456.

   Vanzelfsprekend moet je pc met Calibre dan wel aan blijven staan. Ik heb mijn Calibre library in Dropbox staan en dat vind ik zelf handiger omdat mijn pc niet 24/7 aanstaat maar op bovenstaande wijze zou het je ook moeten lukken.

   Succes :)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top