Delen of juist geld verdienen aan je foto’s bij Flickr?

gettyflickr

Bij mijn overstap van Instagram naar Flickr was één van de zwaarstwegende redenen dat ik het een prettig idee vond om de foto’s die ik bij Flickr upload ook te (kunnen) delen met anderen. Aangezien ik zelf veel gebruik maak van andermans foto’s werd het tijd om ook de mijne te delen zodat anderen die weer kunnen gebruiken.

Het is daarom prettig dat -ook al is de standaardlicentie er eentje waarbij je al je rechten zelf houdt- het zo eenvoudig is om een Creative Commons licentie mee te geven aan je foto’s. Op die manier stimuleert Flickr ook dat meer mensen dit gaan doen want wat moet je met miljoenen foto’s op een fotodienst waar je als bezoeker eigenlijk helemaal niks mee mag doen?

Als gebruiker van Flickr foto’s
Vorig jaar was het me juist als gebruiker van Flickr foto’s al opgevallen dat Flickr behalve Creative Commons licenties ook de mogelijkheid benadrukt om foto’s te laten licenseren door gebruikers via Getty Images. Daar is niks mis mee want als je mooie en gewilde foto’s maakt, dan is het alleen maar prettig dat je er via Getty Images -een commercieel bedrijf die foto’s verkoopt- ook aan kunt verdienen. Waar ik wel een probleem mee had is dat die twee mogelijkheden voor Creative Commons en licensering via Getty Images door elkaar (kunnen) lopen bij Flickr. Duizenden foto’s op Flickr hebben zowel een Creative Commons licentie -zodat ze onder voorwaarden gebruikt mogen worden door anderen- als een linkje om een licentie via Getty Images aan te vragen, waardoor die foto’s in de toekomst mogelijkerwijs alleen maar met een commerciële licentie gebruikt mogen worden. Die foto’s zijn (nog) geen onderdeel van de Getty collectie maar de fotograaf heeft aangegeven daar wel interesse voor te hebben mocht iemand zijn of haar foto’s willen licenseren.

Ook al is de kans misschien niet heel groot in de praktijk, het zou kunnen betekenen dat je een foto via Flickr gebruikt met een Creative Commons licentie die vervolgens een tijdje later door Getty Images geaccepteerd wordt en alleen nog maar met een commerciële licentie gebruikt mag worden. In dat geval verwijdert Flickr dan wel de Creative Commons licentie van de fotopagina maar daar heb je met terugwerkende kracht niet heel veel aan. Getty Images staat er om bekend dat ze met stevige taal eigenaren van sites aanspreken die hun foto’s niet correct gebruikt hebben en daarbij zal er niet op gelet worden dat foto’s voorheen een Creative Commons licentie hadden. Zeker niet aangezien slechts weinigen bij gebruik van foto’s aan een correcte bronvermelding doen.

Als uploader van Flickr foto’s
In je eigen Flickr account is het ook wel eventjes zoeken moet ik zeggen. Bij het Privacy & Permissions tabblad in je instellingen is te vinden wat Flickr je ook eenmalig vraagt als je je account gebruikt voor uploaden van foto’s, nl. Make your photos eligible for invitation by Getty Images? De standaardoptie is, zoals je hierboven kunt zien, dat Getty Images contact met je mag opnemen om foto’s toe te voegen aan hun collectie. Ik heb voor de laatste optie gekozen om mijn foto’s niet via Getty Images te laten licenseren maar er zijn kennelijk voldoende mensen die de eerste mogelijkheid aanvinken en een Request to License linkje toe te voegen aan al hun foto’s.

Kiezen om (mogelijkerwijs) te verdienen aan je foto’s is ook goed te begrijpen maar het staat wel haaks op het idee van het willen delen van je foto’s. Flickr staat het helaas toe dat als je gekozen hebt om je foto’s eventueel via Getty Images te laten licenseren, alsnog te kiezen voor een Creative Commons licentie per foto of set. Ja, die CC licentie verwijderen ze zodra de foto daadwerkelijk gelicenseerd wordt maar het schept een onduidelijke -en wellicht vervelende- situatie naar de gebruikers toe van de foto’s. Je kunt geen nieuwe licentie laten gelden met terugwerkende kracht maar daar houdt niemand rekening mee in de praktijk.

Het zou beter zijn als iedere uploader, iedere fotograaf op Flickr voor zichzelf goed de afweging maakt of hij/zij foto’s wil delen via Flickr (of niet natuurlijk) of dat men er geld aan wil verdienen. Vervolgens zou een keuze voor het actief nastreven van licensering door Getty Images mijns inziens moeten betekenen dat die uploader niet meer kan kiezen om een Creative Commons licentie aan foto’s te hangen. Geen onduidelijkheden meer voor gebruikers van foto’s en geen ‘vervuiling’ meer van de collectie Flickr foto’s met een Creative Commons licentie.

Getty Images en Creative Commons gaan echt niet samen en daar moet je ook op letten als je foto’s uploadt bij Flickr.

@ screenshot van Getty Images settings in de Flickr account settings. Bezocht op 13-1-2013

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top