Goed voorbeeld doet hopelijk volgen: de Rijksvoorlichtingsdienst deelt foto’s op Flickr

Binnenhof in de sneeuw

Dat ik op Flickr ooit nog eens minister-president Rutte zou toevoegen aan mijn contacten had ik werkelijk niet gedacht. Hij is het, vanzelfsprekend bijna, ook niet zelf die de foto’s uploadt maar het Flickr account wordt bijgehouden door de Rijksvoorlichtingsdienst. Dat doen ze al sinds oktober 2010 zo te zien.

Het leuke en bijzondere is, dat op enkele uitzonderingen na, de foto’s allemaal onder een Creative Commons licentie hergebruikt mogen worden. Het is de Creative Commons licentie met de minste restricties erop (alleen naamsvermelding is nodig bij hergebruik) en het zijn nog mooi gemaakte foto’s ook. Tenminste, ik vond de foto’s van het Binnenhof en de Ridderzaal erg de moeite waard, net als alle andere foto’s waar Rutte zelf niet op staat :)

Dat de Rijksvoorlichtingsdienst materialen onder een Creative Commons licentie beschikbaar stelt zou eigenlijk heel logisch moeten zijn maar ik vind het bijzonder genoeg om er even de aandacht op te vestigen. Een goed voorbeeld van nadenken over hoe je om wilt gaan met je foto’s en dat zouden meer mensen mogen doen wat mij betreft.

Ik ga eens op zoek naar meer van dit soort Flickr accounts die (mooie) foto’s delen met de rest van de wereld.

@ foto door Minister-president op Flickr Creative Commons

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top