Vijf jaar Flickr: The Commons

 

TheCommons

 

Dit is geloof ik nu al de vierde blogpost in 2013 over Flickr maar vandaag mag er dan ook een feestje worden gevierd. Op 16 januari 2008 lanceerde Flickr, samen met de Library of Congress, The Commons. Dit begon als een folksonomy pilotproject om historisch fotomateriaal van de Library of Congres te laten voorzien van metadata (tags) op Flickr door het grote publiek. In de loop van de afgelopen vijf jaren hebben meer dan 50 musea, nationale bibliotheken en nationale archieven zich aangesloten bij The Commons (vanuit Nederland het Nationaal Archief) om eveneens het publiek toegang te geven tot hun historisch materiaal met mogelijkheden voor commentaar en tags.

commons_add_info Dit leverde ook een nieuwe manier van delen van foto’s op voor Flickr want voor het meeste fotomateriaal in The Commons geldt dat er inmiddels geen auteursrechten meer op zit of dat er om andere redenen geen claim wordt gelegd. Op Flickr is dat bij de licentiegegevens te zien met de aanduiding “No known copyright restrictions” waardoor je de foto’s vrijelijk mag hergebruiken.

The Commons is daarmee een grote beeldbank geworden die niet alleen interessant is voor iedereen met een interesse in geschiedenis maar ook voor iedereen die foto’s zoekt om te gebruiken voor eigen doeleinden.

Hopelijk is dit nog maar het begin en zullen de komende jaren nog vele honderden instellingen mee gaan doen in The Commons.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top