Nee, je kunt niet zo maar andermans foto’s uit tweets gebruiken

Strandfotograaf / Beach Photographer

Foto’s en auteursrechten, het lijkt een schier oneindige stroom aan rechtszaken en discussies op te leveren op het moment dat foto’s ergens online geplaatst worden (en anderen daar van willen profiteren). Daar kwam Instagram ook achter vorig jaar toen ze met hun algemene voorwaarden gingen rommelen. Na heel veel commotie krabbelden ze terug en gisteren gingen de nieuwe voorwaarden in met aanzienlijk minder drastische wijzigingen en taalgebruik.

Behalve op Instagram worden ook veel foto’s op Twitter gepubliceerd en daar liep ook een interessante rechtszaak over waar afgelopen maandag een voorlopige uitspraak over kwam.

Wat was het geval?

Toen in 2010 de aardbeving in Haiti plaatsvond ging persbureau AFP op zoek naar actuele foto’s van dit drama op Twitter. Die vonden ze ook want een twitteraar ter plaatse had een aantal foto’s gemaakt en die waren van dermate aard dat het persbureau ze -zonder toestemming te vragen aan de twitteraar- overnam, in een Getty database liet opnemen waarna ze door de Washington Post gebruikt werden bij artikelen over de aardbeving. Zonder vermelding van de maker van de foto’s en zonder een vergoeding daarvoor te betalen.

De freelance fotograaf die de foto’s getwitterd had liet het er niet bij zitten en startte een rechtszaak tegen zowel AFP, de Washington Post als Getty. De uitspraak gaat op vele aspecten in maar in essentie verweerde AFP zich met het argument dat de fotograaf, met de handeling van het via twitter openbaar maken van de foto’s, deze foto’s vrijgegeven had voor gebruik door het publiek. Kijkende naar de voorwaarden van Twitter en het hergebruik dat hiermee mogelijk is met tweets en content dat via tweets geplaatst wordt, kwam de rechter echter tot een ander oordeel.

[AFP] fails to recognize that even if some re-uses of content posted on Twitter may be permissible, this does not necessarily require a general license to use this content as AFP has.

Het hergebruik van tweets, en daarmee ook getwitterde foto’s, is mogelijk zolang je maar binnen de Twitter omgeving blijft. Retweeten of, zoals Twitter zelf naar aanleiding van de uitspraak liet weten, door gebruik te maken van Twitter’s embedtool om tweets elders weer te geven. In de terms of service bestaat die ruimte zolang het maar de officiële Twitter omgeving is:

You retain your rights to any Content you submit, post or display on or through the Services. By submitting, posting or displaying Content on or through the Services, you grant us a worldwide, non-exclusive, royalty-free license (with the right to sublicense) to use, copy, reproduce, process, adapt, modify, publish, transmit, display and distribute such Content in any and all media or distribution methods (now known or later developed).

Doordat AFP en de Washington Post zonder toestemming de foto’s gebruikt hebben mogen ze nu in dit voorlopige vonnis (een summary judgment) tot 150.000 dollar per gebruikte foto gaan betalen terwijl de zaak tegen Getty nog verder loopt.

Wat allemaal voorkomen had kunnen worden als ze gewoon om toestemming gevraagd hadden. Ongeacht het medium en ongeacht wie de foto gemaakt heeft, dat principe stond en staat centraal bij elke vorm van hergebruik. Zo moeilijk hoeft het dus niet te zijn.

@foto via Flickr:the Commons

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (23) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top