Mega hype en waarom ik bij Dropbox blijf

megatraag

Ik was wel benieuwd gisteren. Precies 1 jaar nadat Megaupload moest sluiten, dankzij ingrijpen van de Amerikaanse overheid, lanceerde de inmiddels berucht geworden man achter Megaupload een nieuwe online opslagdienst. Mega opende de deuren vanaf Nieuw Zeeland met de belofte van 50GB gratis opslag voor iedereen met de mogelijkheid dit uit te breiden met drie verschillende betaalde accounts.

  • Pro I costs $9.99 per month and provides users with access to 500 Gigabyte of storage and 1 Terabyte of traffic
  • Pro II costs $19.99 per month and provides users with access to 2000 Gigabyte of storage and 4 Terabyte of traffic
  • Pro III costs $29.99 per month and provides users with access to 4000 Gigabyte of storage and 8 Terabyte of traffic

Is meer beter?
Hoewel 50GB gratis opslagruimte zeer positief afsteekt bij wat je o.a. bij de concurrenten Skydrive (7GB), Google Drive (5GB) en Dropbox (2GB) voor niks kunt krijgen, is het eigenlijk geen goede vergelijking. Zowel Dropbox, Skydrive als Google Drive synchroniseren je bestanden tussen de apparaten die je gebruikt, waarvoor ze alle drie ook apps en clients kennen voor alle grote platformen. Dat zorgt er o.a. voor dat als om welke reden dan ook ooit die diensten ineens uit de lucht worden gehaald, je altijd nog je bestanden lokaal op een pc of laptop hebt staan. Alle drie zijn het ook ‘legitieme’ diensten, gericht op persoonlijk gebruik, die van je verwachten dat je geen misbruik maakt van de mogelijkheden door bijvoorbeeld grootschalig films of muziek te gaan verspreiden. Precies de reden dat Megaupload zo succesvol was -het was de 15e drukstbezochtste site indertijd- en ook de reden dat de Amerikaanse overheid ingreep.

Mega kun je daarom beter vergelijken met andere webbased opslagdiensten zoals Rapidshare en Mediafire. Bij de laatste krijg je ook 50GB gratis opslagruimte terwijl de eerste zelfs onbeperkte ruimte lijkt aan te bieden maar daar zitten wel stevige beperkingen aan, juist als je bestanden wilt delen. Ook bij deze diensten krijg je bij betaalde accounts meer dataverkeer en het is daarmee ook duidelijk dat die accounts misschien wel gebruikt kunnen worden voor de opslag van eigen bestanden maar dat ze vooral gebruikt zullen worden om muziek, films, games, ebooks en nog veel meer te delen en te verspreiden.

Waar Mega zichzelf onderscheidt is in het privacy aspect. Ongetwijfeld om de problemen te voorkomen die Megaupload gebruikers kregen toen de servers in beslag werden genomen, krijgen alle gebruikers nu zelf de controle over de beveiligingssleutel waarmee al hun bestanden beveiligd op de Mega servers komen. Dat zou moeten betekenen dat zelfs Mega niet bij de bestanden van de gebruikers kan en dat alleen jij als gebruiker bepaalt wie de bestanden wel kan inzien.

Wie zit daar op te wachten?
Of gebruikers zich blind zaten te staren op 50GB gratis opslag of dat het rebelse van Mega ze aansprak, ik heb geen idee. Misschien was iedereen net zo nieuwsgierig als ik maar hoe dan ook, in slechts enkele uren zijn er meer dan 250.000 accounts aangemaakt gisteren. Die drukte kon de site niet aan en hoewel ik na enkele pogingen uiteindelijk een account wist aan te maken was Mega zelf volledig onbruikbaar. Via meldingen op Twitter begreep ik dat het voor iedereen problematisch was.

megaconz

Bezint eer ge met een account bij Mega begint
Dat de interesse in Mega zo groot is, is toch wel enigszins verrassend als je kijkt naar het aanbod van o.a. Mediafire en Rapidshare. Daar krijg je hetzelfde of zelfs meer gratis. Ook al biedt Mega misschien meer beveiliging bij de bestanden die je uploadt, ik betwijfel dat dit de reden is van het initiële succes van Mega.

Waarom je Mega zou willen gebruiken lijkt me de betere vraag. De interesse van de Amerikaanse overheid en de belangenorganisaties MPAA en RIAA in wat Mega allemaal gaat doen is zelfs aanzienlijk groter dan die van de consumenten. Kim Dotcom, de man achter Mega, lijkt zijn uiterste best te doen deze partijen te provoceren en hoewel je leuk met elkaar van mening kunt verschillen over hoe terecht en verstandig dat is, het lijkt mij dat je kunt wachten op een volgende inbeslagname van servers. Prettig dat je bestanden dan beveiligd op die servers staan maar dan ben jij ze wel kwijt natuurlijk.

Nee, Mega is zeker niet de plek waar je jouw backups moet willen bewaren. Het is ook niet de plek om je bestanden neer te zetten die je perse nodig hebt voor werk. Het kan en zal wel de plek worden waar veel bestanden (illegaal) gedeeld gaan worden. Het belooft echter wel een nieuw hoofdstuk te gaan worden in de discussies over vrijheid op internet, downloaden uit illegale bron en privacy. Ik ga het zeker -met Mega account- in de gaten houden.

Maar ik ga zeker mijn (betaalde) Dropbox account er niet voor opzeggen. Dropbox is minder spannend dan Mega en heeft geen 50GB gratis opslagruimte maar ik hoef me in ieder geval geen zorgen te maken dat een overheid er met de servers -en mijn bestanden- vandoor gaat. Die bestanden heb ik namelijk morgen gewoon weer nodig voor mijn werk.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top