Facebook Graph Search: zoeken naar wat anderen helemaal niet willen delen?

facebookgraphsearch

Vorige week introduceerde Facebook een nieuwe functionaliteit die één van de pijlers moet gaan worden de komende jaren van het grootste sociale netwerk op deze planeet. Facebook Graph Search (in Nederland heet het Facebook-sociogram) wordt de nieuwe zoekmachine waarmee je kunt gaan zoeken naar mensen, plaatsen, foto’s en ‘likes’ binnen Facebook zelf.

Als je naar de introductievideo kijkt dan snap je snel wat de enorme voordelen zijn van een dergelijke zoekmachine. Niet meer op trefwoorden zoeken in de hoop dat iemand die in zijn profiel of updates heeft staan maar gericht zoeken naar mensen die een specifiek iets leuk vinden, in jouw vriendenkring .. in de plaats waar jij woont. Het is een enorm interessante ontwikkeling om zo gigantisch veel informatie op een makkelijke manier toegankelijk en doorzoekbaar te maken. We hebben het immers over bijna een miljard Facebook gebruikers die vele miljarden foto’s geplaatst hebben en bij werkelijk ontelbaar veel dingen op het like knopje geklikt hebben.

Zoeken binnen je netwerk. Maar vooral ook daarbuiten
Hoe handig het kan zijn om bijvoorbeeld via je Facebook connecties oude schoolvrienden op te sporen met behulp van Graph Search, dat zal snel duidelijk zijn. Het is dan ineens kinderspel om alle foto’s te vinden die je zelf (of een kennis van je) gedeeld hebt of een overzicht te maken van alle zaken die je leuk vond het afgelopen jaar.

Maar je bent niet beperkt tot je eigen netwerk. Je zult probleemloos personen kunnen vinden die dezelfde interesses (likes) hebben als jij en dat geldt ook andersom. Ineens is alle content die je gedeeld hebt de laatste jaren op Facebook inzichtelijk, toegankelijk en vindbaar geworden. Foto’s van een paar jaar geleden die effectief nauwelijks of niet meer opdoken als iemand je profiel bekeek zijn ineens weer actueel. Al die likes de afgelopen jaren van grappige, genante of zelfs racistische dingen maken ineens onderdeel uit van een mega uitgebreid profiel waar je op gevonden kunt worden. Niet alleen door je vrienden maar ook door onbekenden. En spammers.

Voor privacy moet je zelf weer aan de slag
Facebook wijst er terecht op dat je zelf bepaalt welke informatie gevonden wordt door je privacy instellingen na te lopen. Alle eerdere incidenten rondom de privacy aspecten van het gebruik van Facebook zullen hopelijk mensen bewuster gemaakt hebben van het belang ervan maar toch zullen vele miljoenen mensen, zeker voor hun oude foto’s en informatie, niet eerder nagedacht hebben over de mogelijke consequenties ervan.

Wanneer Facebook Graph Search (Sociogram) precies beschikbaar is in Nederland, dat is nog niet duidelijk. Het is nu nog een betaversie voor de Amerikanen maar je kunt jezelf op de wachtlijst laten zetten om het zo snel mogelijk te krijgen zodra het wel beschikbaar is. Voordat je meteen begint met zoeken welke voorheen verborgen interesses je vrienden hebben op Facebook zou je wel even stil moeten staan met hoe jij nu zelf vindbaar bent geworden. Welke informatie deel je nu met de wereld en wil je nog gevonden worden met alle foto’s die je eerder gedeeld hebt?

En loop de lijst met je likes na of er niet iets tussen zit waar je moeder niet blij van wordt. Die zit waarschijnlijk ook op Facebook te zoeken straks. Net als je werkgever.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

 1. Geen idee wat ik hiermee moet. Volgens mij ben ik redelijk afgeschermd op Facebook, dus niemand komt erachter dat ik 50 tinten grijs lees.
  Oeps, zei ik dat hardop?
  ;-)

  Reply

  • Zolang je het maar geen ‘like’ hebt gegeven zodat iedereen straks keurig kan zien wie in jouw woonplaats allemaal geïnteresseerd is in dit soort literatuur :)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top