Lees en deel je blog als ebook met Readlists

readlist_vakblog

Het nadeel van je artikelen op een blog schrijven is dat de blogposts waar je zo hard aan gewerkt hebt, waar je trots op bent, een relatief korte houdbaarheid hebben. Je klikt op Publish, hoopt dat iemand het gaat lezen en gaat verder met nadenken over je nieuwe blogpost. Afhankelijk van hoe veel je blogt verdwijnt je zojuist gepubliceerde blogpost binnen enkele dagen van je voorpagina en raakt in de vergetelheid. Een zoekactie op je blog of, als je geluk hebt, via Google biedt dan vaak de enige kans nog dat iemand die blogpost vindt en leest.

Je blog als boek of ebook
Nou kun je helemaal los gaan op SEO om die blogposts zo optimaal mogelijk terugvindbaar te maken in Google maar je kunt er ook voor kiezen om je eigen oude blogposts opnieuw te gebruiken als boek of ebook. Er zijn enkele diensten waar je (een selectie van) je blog kunt gebruiken om papieren boeken te maken zoals Blog2print of Blurb, die ook in Nederland actief is. Veel meer aanbod en keuze heb je als je snel een ebook wilt maken van je recente blogposts. Diensten als Ebook Glue gebruiken de RSS feed van je blog om deze om te zetten naar een ebook in (o.a.) ePub formaat en daar zijn er nog veel meer van te vinden. Als je Calibre gebruikt voor het beheer van je ebooks dan kun je RSS feeds ook hierin (automatisch) laten importeren waarna je keurig een ebook overhoudt in je Calibre bibliotheek.

Het nadeel van deze werkwijze is dat je afhankelijk bent van welke blogposts op dat specifieke moment via je RSS feed zichtbaar zijn. Het aantal kun je weliswaar meestal instellen in je blogsoftware -bij mij zijn dat er 10, net zoveel als het aantal blogposts dat op de voorpagina zichtbaar is- maar het blijven natuurlijk de meest recente blogposts die je in dat ebook krijgt. Ook die ene die je er eigenlijk niet tussen wilde hebben want je krijgt alles -of niks- uit die RSS feed.

Readlists
Readlists is een dienst en site die niet specifiek bedoeld is om je blogposts te converteren naar ebooks. Het stelt je wel in staat om een lijst aan te maken met artikelen en dan deze artikelen te delen met anderen of te downloaden als ebook. Readlists gebruiken is een kwestie van de URL’s opgeven van de artikelen waarna deze verwerkt worden en met de techniek van Readability zonder overbodige opmaak weergegeven worden. Dat werkt dus ook prima als je een selectie van blogposts maakt die je in een readlist wilt opnemen en als ebook wilt kunnen downloaden.

Als je de URL’s hebt toegevoegd kun je in het menu kiezen om alle artikelen te exporteren naar de Kindle toe (waarbij je een Mobipocket ebook krijgt) of naar de iPad. Zowel de iPad optie, het mailen en het downloaden levert je een ebook op in het ePub formaat. Ook kun je de vaste link naar de lijst met artikelen natuurlijk delen op Facebook en Twitter of embedden op je eigen site.

Het grote voordeel is dat door de gebruikte Readability techniek de geproduceerde ebooks er netjes en eenduidig uitzien. Het zal minder geschikt zijn om een heel uitgebreid ebook te maken want je moet nu eenmaal alle URL’s handmatig invoeren. Met behulp van Readlists kun je echter wel heel gemakkelijk een eigen selectie van oudere blogposts, al dan niet per onderwerp, maken en die opnieuw onder de aandacht brengen.

Als een leeslijst of als een ebook.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top