Retrogaming op je Android apparaat met RetroArch

Eén van de voordelen van Android blijft toch wel dat het een (min of meer) open besturingssysteem is. Dat betekent dat ontwikkelaars zelf kunnen bepalen welke, en wat voor soort, apps ze ervoor ontwikkelen. Vlak nadat Android beschikbaar kwam enkele jaren geleden doken meteen ook de eerste emulators – emulatie apps – op. Apps die het mogelijk maakten om oude(re) spelletjes te spelen die bijvoorbeeld voor oorspronkelijk de NES, SNES, Gameboy (Advance) of de Sega Genesis waren uitgekomen. Dergelijke emulatie apps bootsen de oude hardware na op Android en als je beschikt over de roms – de emulatie spelletjesbestanden – kun je zonder over een Nintendo of Sega console te beschikken de spelletjes spelen. Aangezien die roms eenvoudig overal op internet te vinden zijn is het een hobby van velen om die oude spelletjes te (blijven) spelen.

De juridische status van dit soort emulatie apps blijft altijd schimmig waardoor sommige komen en weer gaan uit de Play store van Google. Ook zijn er verschillende apps die een specifieke console emuleren terwijl je daardoor dus diverse apps nodig hebt om spellen van verschillende consoles en makers te kunnen spelen. Retrogaming, het spelen van oude spelletjes, is dan ook vaak een kwestie van flink veel prutsen om alles aan de praat te krijgen en te houden.

De makers van RetroArch hebben een groot aantal van deze apps gebundeld in één app. Het is daardoor niet meer nodig om alle instellingen individueel in te stellen, alles werkt vanuit één interface en alle functionaliteiten werken hetzelfde, ongeacht welk type spel je op dat moment speelt. Het ondersteunt ook een groot aantal externe controllers (zoals een PS3 controller als je die hebt liggen) die via USB of Bluetooth aangesloten kunnen worden op de telefoon of tablet. Het allerfraaiste is misschien nog wel dat de app helemaal gratis in de Play store te krijgen is. Zonder de spelletjes natuurlijk, daar mag je zelf naar op zoek gaan.

Mijn zondagmiddag heb ik dan ook besteed aan het uitproberen van alle opties van deze app en na een paar uur SNES, Gameboy Advance en zelfs Playstation (1) spellen gespeeld te hebben op mijn Nexus 7 kan ik in ieder geval RetroArch van harte aanbevelen. Als je van (oude) spelletjes houdt, dan hoef je er volgens mij niet lang over na te denken. Installeren en spelen maar!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top