Nederland Leest: Erik of het klein insecten-ebook?

Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans (1940, uitgeverij De Boekerij) is het boek dat centraal staat tijdens de 8ste editie van Nederland Leest in november van dit jaar. Nederland Leest is de leescampagne die door het CPNB, in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken), georganiseerd wordt en waarin het lezen gepromoot wordt aan de hand van één klassiek Nederlands boek.

Ik durf het bijna niet te vragen maar …
Dat je tegenwoordig – het nieuwe is er echt wel van af – ook heel veel digitale lezers hebt die niet alleen een interessante doelgroep zijn maar ook zeker niet vergeten mogen worden bij zo’n campagne, daar was het CPNB al van overtuigd. Tijdens de 6e editie van Nederland Leest won men de schoonheidsprijs echter niet met de ebook versie van Remco Campert’s Het leven is vurrukkulluk waar zowel een vouchercode als Adobe DRM aan te pas kwam. Ze beloofden beterschap maar in november vorig jaar moest ik constateren dat er zelfs met geen woord meer gerept werd over een ebookversie van W.F. Hermans’ De donkere kamer van Damokles. In een reactie op die blogpost liet het CPNB weten dat ze niet de rechten konden regelen voor een ebookversie maar op mijn tegenvraag waarom er dan geen (klassiek) Nederlands boek – en uitgever- gekozen kon worden waar zowel een papieren als ebook-editie bij mogelijk was bleef het helaas stil. In elk geval werd iets later op de ebookpagina van de site van Nederland Leest tenminste wel gemeld *dat* er geen ebookversie zou gaan komen van Hermans’ boek.

Wel of niet een insecten-ebook?
Natuurlijk, we zijn nog 9 maanden verwijderd van de start van Nederland Leest. Het is veel te vroeg om als een soort ebookactivist aan te dringen op acties om dit jaar wel de keuze te krijgen tussen een papieren editie of een ebook versie. Maar aan de andere kant helpt het ook niet om tot het laatste moment te wachten en te gaan mopperen in november als er wederom geen ebook beschikbaar is. In het persbericht van vandaag wordt er met geen woord over gesproken en dat vat ik in ieder geval niet op als een positief signaal.

Ik hoop dat er snel wat meer duidelijkheid gaat komen. Is er tenminste nog de intentie om met een ebook te komen of negeert men de digitale lezer wederom omdat het regelen van rechten (te) lastig blijkt te zijn? Op welk punt moet je bij de selectie van titels voor Nederland Leest ook selecteren op uitgevers die dit wel mogelijk willen en kunnen maken?

We zullen het zien. We zullen het lezen!

Update 29-1-2013. Via Twitter meldt Nederland Leest dat er wel degelijk een ebookversie gaat komen. Hopelijk zonder vouchers!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top