Twittervisualisatie in realtime met Tweetping

tweetping

Heel praktisch is het misschien niet. Een wereldkaart waar, vanaf het moment dat je naar de site gaat, in realtime de tweets voorbij flitsen in moordend tempo. Maar Tweetping pakt het prachtig aan. Een permanent donkere kaart waar elke clustering van tweets een lichtpuntje oplevert en waar geleidelijk geheel Noord Amerika, Europa en Azië beginnen op te lichten.

Ondertussen zie je de tellers per werelddeel snel oplopen die de aantallen tweets, woorden en karakters weergeven. De laatste tweets, hashtags en mentions zappen zo snel voorbij dat je het niet meer volgen kunt.

Nee, praktisch is het niet maar het is wel enorm Zen. Ik was ineens een half uur verder terwijl ik poogde te achterhalen in welke landen de tweets opdoken, langzaam hele gebieden verlicht zag worden en geïntrigeerd was door de gigantische hoeveelheden data die dus alleen al via Twitter de wereld rond gaan. Het dashboard met de tellers kun je ook wegklappen waardoor je even weg kunt dromen bij deze leuke site.

Het enige wat nog ontbreekt aan Tweetping is de mogelijkheid om een goed muziekje erbij te kunnen luisteren. Maar die kun je er zelf bij zoeken natuurlijk.

(Getipt door datajournalistiek.nl)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (11) Write a comment

 1. zou ook leuk zijn wanneer je kan inzoomen op een land en te filteren op tweets uit dat land. :)

  Reply

  • Inderdaad, inzoomen op regio of land zou mooi zijn. Net als een mogelijkheid om dan de stroom te vertragen of zelfs te pauzeren. Beetje de Meester van Tweets gevoel zeg maar ;)

   Reply

 2. Wow. Interessant om te zien in welke werelddelen het meest actief wordt getwitterd. Nederland doet het ook niet slecht (als ik het goed zie).

  Reply

 3. geweldige #tags in het oosten van de wereld trouwens. zou denken dat het wel heel veel inneemt in een tweet. :)

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top