Aan de horizon in 2013: trends in ICT en informatievoorziening

Ook dit jaar verschijnt er weer een Horizon rapport van het New Media Consortium ism EDUCAUSE dat huidige en opkomende technologieën in kaart brengt die relevant zijn voor het (hoger) onderwijs. Deze worden in het rapport verdeeld in ontwikkelingen of trends op de korte, middellange en de wat langere termijn. Het is niet perse een checklist waar je binnen het onderwijs mee bezig moet zijn maar zou wel vreemd (moeten) zijn als er ontwikkelingen tussenstonden waar je nog nooit van gehoord hebt.

Het rapport telt 44 pagina’s en is vanaf de site van NMC te downloaden als PDF.

In het Horizon rapport worden de volgende technologieën en ontwikkelingen geschetst, inclusief voorbeelden van waar en hoe ze nu al ingezet worden in het onderwijs.

 • Time-to-Adoption Horizon: One Year or Less
  • Massively Open Online Courses
  • Tablet Computing (die er vorig jaar ook in stond)
 • Time-to-Adoption Horizon: Two to Three Years
  • Games and Gamification (vorig jaar heette dat nog Game Based Learning)
  • Learning Analytics (ook deze stond er vorig jaar in)
 • Time-to-Adoption Horizon: Four to Five Years
  • 3D Printing
  • Wearable Technology

Trends
Technologieën zijn alleen relevant voor het onderwijs als ze aansluiten op trends die gaande zijn in het onderwijs. Het Horizon rapport beschrijft daarom dan ook 6 trends die bepalend zijn voor het gebruik en relevantie van vernieuwende technologieën. Ook al is dit vanzelfsprekend gericht op het Amerikaanse onderwijs, er zijn voldoende overeenkomsten te vinden met de Nederlandse situatie.

 1. Openness — concepts like open content, open data, and open resources, along with notions of transparency and easy access to data and information — is becoming a value
 2. Massively open online courses are being widely explored as alternatives and supplements to traditional university courses
 3. The workforce demands skills from college graduates that are more often acquired from informal learning experiences than in universities
 4. There is an increasing interest in using new sources of data for personalizing the learning experience and for performance measurement
 5. The role of educators continues to change due to the vast resources that are accessible to students via the Internet.
 6. Education paradigms are shifting to include online learning, hybrid learning, and collaborative models.

Uitdagingen en belemmeringen
Ook al zie je als onderwijsinstelling de kansen en onderken je de trends die gaande zijn, het adopteren van nieuwe ontwikkelingen en technologieën gaat niet vanzelf. In het rapport staan de makers ook even stil bij zes uitdagingen die ze zien binnen het onderwijs:

 1. Faculty training still does not acknowledge the fact that digital media literacy continues its rise in importance as a key skill in every discipline and profession.
 2. The emergence of new scholarly forms of authoring, publishing, and researching outpace sufficient and scalable modes of assessment.
 3. Too often it is education’s own processes and practices that limit broader uptake of new technologies.
 4. The demand for personalized learning is not adequately supported by current technology or practices.
 5. New models of education are bringing unprecedented competition to the traditional models of higher education.
 6. Most academics are not using new technologies for learning and teaching, nor for organizing their own research.

Bij deze uitdagingen (zeker de eerste twee en de laatste) komt ook de rol van de informatievoorziening binnen het onderwijs om de hoek kijken. Onderwijsbibliotheken kunnen een grote rol spelen bij het adviseren, ondersteunen en zelfs organiseren van oplossingen voor deze uitdagingen. Om samen met het onderwijs en ICT ondersteuners te kijken hoe je nu daadwerkelijk tot veranderingen en implementatie van vernieuwingen komt.

@ foto: Stuck in Customs via photopin cc
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top