Sociaal ebooks lezen op je iOS apparaat met Readmill

readmill-logo
Via The Next Web las ik dat de Readmill ereader app voor iPad nu ook geschikt en geoptimaliseerd was voor de iPhone (en iPod Touch). Nu zijn er inmiddels aardig wat ereader apps te vinden in de App Store (zoals mijn favoriet Bluefire Reader) maar Readmill biedt wel wat interessante functionaliteiten.

Als je de app downloadt dan zul je ofwel een account moeten aanmaken voor de Readmill website danwel moeten inloggen via je Twitter of Facebook account. Alle ebooks die je in de app wilt lezen zul je namelijk eerst moeten uploaden via de site, tenzij je beperkt wilt blijven tot één van de gratis ebooks die de app aanbiedt.

readmill_adobeUploaden van je ebooks is een kwestie van de uploadknop gebruiken in je Library of ze eenvoudig slepen naar een willekeurige pagina van de Readmill site. PDF’s en DRM vrije ePubs worden ondersteund maar je kunt ook de ACSM bestanden uploaden van je ePubs die met Adobe DRM zijn beveiligd alsmede de beveiligde ebooks zelf. In de app moet je bij de opties dan wel je Adobe ID en het bijbehorende wachtwoord opgeven wil je de ebooks daadwerkelijk kunnen lezen.

Sociaal lezen
Heb je eenmaal de ebooks in je bibliotheek staan, dan synchroniseert de app vervolgens met die bibliotheek en kun je de boeken gaan lezen op je iPad of iPhone. Readmill benadrukt hierbij de mogelijkheden om aantekeningen te maken in het boek dat je aan het lezen bent en deze vervolgens ook te delen met je vrienden. Via Twitter kun je updates versturen en vrienden kunnen je ook nog gaan volgen op Readmill zelf als ze perse alles willen volgen wat je leest en daarover schrijft. Helaas staat of valt die functionaliteit met het aantal actieve sociale lezers via Readmill en dat lijkt nogal tegen te vallen.

Fijn en handig lezen
De sociale aspecten zijn echter niet verplicht in het gebruik en leiden ook niet af van de twee sterkste punten van deze app. De interface en het uiterlijk van het leesscherm werken zeer goed en het is prettig om in deze app een ebook te lezen. Er zijn slechts enkele opties aanwezig om het grootte van het lettertype aan te passen (met een keuze uit 3 groottes) en voor de rest heb je alleen een navigatieknop door de hoofdstukken heen, een schuifje om de helderheid van het scherm in te stellen en een schakelaar om de nachtstand in te schakelen waarbij de tekst wit op een zwarte achtergrond weergegeven wordt. Standaard is het echter al prima leesbaar en de geavanceerde opties werden door mij tenminste niet gemist.

Het tweede sterke punt van de Readmill app is dat ook de voortgang in een boek netjes wordt gesynchroniseerd tussen de verschillende apparaten waar je de app op geïnstalleerd hebt. Je kunt dus thuis op de bank op je iPad lezen en de volgende dag onderweg verder gaan op je iPhone bijvoorbeeld. Nu zal ik deze functionaliteit zelf niet gebruiken bij gebrek aan een iPhone (het werkte wel prima op mijn iPod Touch overigens) maar het is een handig iets als je regelmatig op een iOS apparaat leest en iets dat bijvoorbeeld via de iBook app van Apple zelf niet mogelijk is.

Daarmee is Readmill misschien ook vooral (en alleen) handig voor digitale lezers die lezen vanaf meerdere iOS apparaten. Zoek je echter een fijne ereader app voor je alleenstaande iPad of iPhone, en vind je het niet bezwaarlijk om de ebooks te moeten uploaden via een website, dan is Readmill nog steeds het overwegen waard. Al was het alleen maar omdat het best fijn leest. En dat is uiteindelijk het belangrijkste aan dit soort apps.

Nu is het maar wachten tot er ook een Android app komt.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top