De zoekfunctie van Twitter vindt nu ook oudere tweets (maar lang niet allemaal)

Twitter zoekactieDe extreem beperkte zoekfunctie van Twitter – je kunt slechts 1 week aan tweets doorzoeken – was eerder al aanleiding om zelf op zoek te gaan naar een manier om tweets te archiveren. Twitter maakt het eindelijk mogelijk dat mensen hun eigen archief van tweets kunnen downloaden (ook al wacht ik nog steeds op die functionaliteit in mijn instellingen) maar daar heb je weinig aan als je tweets van anderen wilt vinden die ouder zijn dan een week.

Ook al zat het er volgens de CEO van Twitter niet in dat de zoekfunctie ooit nog wordt uitgebreid om alle openbare tweets van alle twitteraars te kunnen doorzoeken, gisteren maakte Twitter bekend op haar blog dat je nu ook oudere tweets zult aantreffen in je zoekresultaten.

Dat zal echter een kleine selectie zijn van de miljarden tweets volgens Twitter. Alleen relevante oudere tweets zullen getoond worden waarbij die relevantie wordt beïnvloedt door de mate van interactie. Of (en hoe vaak) er doorgeklikt is op een tweet, of (en hoe vaak) die als favoriet is gemarkeerd en eventueel geretweet is.

[…] the Tweets that you’ll see in search results represent a fairly small percentage of total Tweets ever sent. We look at a variety of types of engagement, like favorites, retweets and clicks, to determine which Tweets to show. We’ll be steadily increasing this percentage over time, and ultimately, aim to surface the best content for your query.

Dat betekent dat mijn verwijderde testtweet uit 2010 nog steeds niet terug te vinden is maar aan de hand van mijn eigen archief (in Tweetnest) kan ik nu zonder problemen tweets van mezelf terugvinden die teruggaan tot 2009. Hoeveel procent van de oudere tweets je daadwerkelijk kunt terugvinden (de recall) is lastig vast te stellen maar als ik nu bij de geavanceerde zoekfunctie ga zoeken op al mijn tweets met de hashtag #blogpraat, dan krijg ik wel een beeld.

Volgens mijn eigen archief zijn dat 2416 tweets geweest sinds oktober 2011. Twitter geeft me 118 van die tweets terug als ik ze zoek en dat is een recall van 4,88%. Nou zal dat percentage flink kunnen variëren als je tweets vaker links bevatten (waar mensen op klikken) of geretweet worden en zegt die 4,88% dus niet heel veel. Naar mate de tweets ouder zijn dan 2011 of 2010 zal de interactie met die tweets echter ook minder worden omdat er simpelweg minder twitteraars waren. Ook al vind je nu tweets ouder dan een week, het percentage dat gevonden kan worden neemt stevig af naarmate je verder terug gaat in de tijd.

Dat wordt ook wel bevestigd als je kijkt naar mijn 118 gevonden tweets. Maar liefst 37 zijn afkomstig van afgelopen maandag en zijn minder dan een week oud. De recall van die dag is 100% trouwens. Van de maandag daarvoor (28 januari) worden er vier getoond en nog slechts twee van 21 januari waarmee het percentage meteen onder de 10% duikt en bijna nooit meer de 2% haalt als je kijkt naar de resultaten uit 2012.

Oftewel, het is een leuke toevoeging dat je nu in Twitter ook tweets van meer dan een week oud kunt terugvinden maar de kans dat je een specifieke oudere tweet terugvindt is behoorlijk klein. Oplossingen om tweets te archiveren blijven daarmee dus onverminderd interessant.

@ foto: id-iom via photopin cc

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top