Kinder-ebooks of kinderboeken? Zoek een ebook of plezier van papier?

kinder-ebooks in de boekenwolkAfgelopen week startte Boekenwolk, een nieuwe digitale boekensite die zich richt op het beschikbaar maken van digitale kinderboeken. Deze kinder-ebooks worden streaming aangeboden en zijn bedoeld om te lezen op een iPad of andere tablet. Er valt dus niets te kopen en niets te downloaden, je hebt een abonnement nodig en minstens één tablet omdat je een permanente internetverbinding nodig hebt (en het toch niet fijn leest op een laptop of computermonitor).

Streambooks lijken, nadat ook de Lees Meer campagne van de bibliotheken deze vorm inzette om te experimenteren met aanbieden van ebooks, de gulden middenweg te zijn in de patstelling tussen bibliotheken en uitgevers. Downloadbare ebooks aanbieden is onbespreekbaar, helemaal niets aanbieden is ook onwenselijk en dan kom je uit op streaming ebooks. Als bonus krijg je er automatisch een verhuurmodel bij dat bijna één op één past op het uitleenmodel van bibliotheken.

Is het al tijd voor kinder-ebooks?
Ebooks voor kinderen, ik moet zeggen dat ik nog twijfel. Niet omdat Boekenwolk geen goede dienst is, integendeel. Er zijn een paar honderd kinder-ebooks, verdeeld in enkele leeftijdscategorieën en los van enkele kritiekpunten over de (beeld)kwaliteit van sommige ebooks en dat het toch nog steeds wel een zeer beperkt aanbod blijft als je het vergelijkt met een gemiddelde collectie kinderboeken in een openbare bibliotheek, werkt Boekenwolk uitstekend op mijn iPad (en Nexus 7).

Maar ik ben natuurlijk de doelgroep niet.

Ik ben al jaren overtuigd van de voordelen van ebooks en lees de overgrote meerderheid van mijn boeken digitaal op mijn ereader. Daar valt niks naar toe te streamen en zelf kan ik me niet eens meer herinneren wanneer ik voor de laatste keer een boek geleend heb van de bibliotheek. Ik koop ze – als downloadbaar ebook- en ik kijk met interesse naar de ebook-ontwikkelingen bij de openbare bibliotheken zonder daar echt gebruik van te maken. Zolang ik lees op mijn ereader zal dat zo wel blijven.

Toen lezen van papier nog heel gewoon was
Maar dat was vroeger wel heel anders. Ik ging meerdere keren per week naar de bibliotheek. Snuffelde, leende en las kinderboeken. Kocht ze van mijn zakgeld in een boekwinkeltje. Hoe overtuigd ik ook ben van het gemak van ebooks, voor kinderboeken werkt het toch niet hetzelfde. Gevoelsmatig dan. Meer dan bij romans is het papier onderdeel van de ervaring als je kinderboeken leent en leest. Vind ik.

Mijn kinderen komen (nog steeds) vaak in een bibliotheek. In de vakanties en op vrije dagen gaan we er zo vaak mogelijk naar toe. We lezen een verhaaltje, zoeken leuke boeken uit en lenen de boeken die we thuis willen lezen. Van verjaardagsgeld en zakgeld worden regelmatig boeken gekocht.

De jongste kwam vorige week thuis met een prentenboek van de schoolbibliotheek. Ze drukte me het boek in handen en wilde samen met me lezen. In een gezin met twee bibliothecarissen zijn we er vakkundig in geslaagd de liefde voor lezen, maar ook de liefde voor boeken, over te brengen naar de volgende generatie. Kinderboeken zijn daar ook bij uitstek voor geschikt denk ik. De vorm is minstens zo belangrijk als de inhoud bij een kinderboek.

De iPad generatie
Maar mijn kinderen zijn ook gewend om met een tablet te spelen en snappen stiekem niet waarom het televisiescherm geen touchscherm is. Ze zijn vaak handiger met de apps dan ik maar hebben weinig begrip als papa iets aan het lezen is op een iPad. Die is in hun ogen bedoeld om spelletjes mee te doen en het is al een heel geknok af en toe wie er mee op de bank mag zitten. Misschien als over een aantal jaren het logisch (en betaalbaar) is om je kinderen een eigen tablet te geven maar voor nu prakkizeer ik daar niet eens over. Laat staan dat het nu dan handig zou zijn om een digitaal abonnement op Boekenwolk af te sluiten en de kinderen te laten lezen op de iPad. Ik zie het ze niet doen.

Nee, ik denk dat kinder-ebooks uiteindelijk best wel geleend en gebruikt zullen gaan worden maar voor mij pas als het echt niet meer anders kan. Boekenwolk kan een alternatief zijn voor ouders en kinderen die niet regelmatig naar een bibliotheek (willen) gaan en nooit kinderboeken kopen. Dan koop je welllicht liever voor iets meer dan 60 euro per jaar toegang tot een paar honderd kinder-ebooks en bespaar je de tripjes naar de bibliotheek en het urenlang moeten snuffelen tussen de boeken. Kennelijk vindt niet iedereen dat één van de leukste dingen die er zijn. Ook al kost je dat geen cent overigens.

Kinder-ebooks zijn welllicht meer gericht op die ouders en kinderen die sowieso al weinig affiniteit met kinderboeken, bibliotheken en boekhandels hadden. Als ik dan kijk naar de ouders en kinderen in mijn omgeving en hoe zij tegen kinderboeken en bibliotheken aankijken, dan vrees ik dat Boekenwolk nog wel eens een groot succes zou kunnen worden.

#

 

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top