Nieuws lezen in stijl met NRC Reader

nrcreader

Afgelopen maandag kwam NRC Media met een nieuwe iPad app die tevens ook een nieuw abonnementsmodel introduceerde. NRC Reader biedt elke dag 8 artikelen die geselecteerd zijn uit het aanbod van NRC.nl, NRC Handelsblad en NRC.Next. Hiervoor moet 1,89 euro per week of 4,49 euro per maand betaald worden en het vereist dan ook een NRC account – met een daaraan gekoppeld NRC Reader abonnement – om de app te kunnen gebruiken.

Het goede nieuws
De acht artikelen worden overduidelijk dagelijks met zorg uitgekozen. Het zijn de wat langere artikelen die het volledige spectrum aan onderwerpen vertegenwoordigen. Lifestyle, politiek, binnenlands nieuws, buitenlands nieuws, sport enz.

Hoewel content natuurlijk koning is, is er in NRC Reader veel aandacht gaan zitten in de vormgeving. Er wordt veel en fraai gebruik gemaakt van foto’s en minstens 1 artikel bevat dagelijks een fotogalerij waar de uitsnede heel vernuftig mee lijkt te schuiven als je bladert door dat artikel. Vanzelfsprekend kun je die foto’s ook allemaal fullscreen bekijken maar de wijze waarop alle gebruikte foto’s meeschalen bij het lezen van de tekst doet je maar zelden gebruik maken van die mogelijkheid.

Standaard zit het ook goed met de leesbaarheid van de tekst. Deze wordt in een prettig lettertype en grootte weergegeven en daar zul je weinig aan willen veranderen. De grootte van de tekst is wel in 11 stappen te vergroten en te verkleinen mocht je desondanks toch aanpassingen willen maken. In het donker kun je daarnaast ook schakelen naar een nachtstand waardoor je witte letters op een zwarte achtergrond krijgt maar daar blijft het ook bij qua opties. Niet dat je er meer nodig hebt overigens, de standaard weergave is al goed genoeg.

Het minder goede nieuws
Vergeleken met NRC Next (15 euro per maand) en NRC Handelsblad (23 euro per maand) is NRC Reader een prima geprijsd alternatief voor iedereen die voldoende heeft aan een kleine selectie van goede NRC artikelen. Ideaal om ’s ochtends in de trein te lezen in plaats van een hele krant. Wat minder begrijpelijk is, is dat bestaande Next of Handelsblad abonnees met hun NRC account geen toegang krijgen tot de NRC Reader app.

De NRC hoofdredacteur onderbouwt dat besluit met het gegeven dat bestaande NRC abonnees al toegang hebben tot die artikelen via de site of de andere NRC apps en dat NRC Reader zich als nieuw product richt op een nieuwe groep lezers. De logica hierachter ontgaat me volledig want als deze bestaande abonnees al toegang hebben tot de artikelen, waarom zouden ze dan nogmaals moeten betalen om diezelfde artikelen, in een veel fraaier jasje, te lezen in een andere NRC app? Als bestaande NRC abonnees niet als de doelgroep worden gezien (wat klopt want ze zijn geen nieuwe groep lezers), wat is dan nog het argument om ze geen toegang te geven tot artikelen waar ze al voor betaald hebben? Ik kan alleen maar bedenken dat men bang is voor het succes van NRC Reader en dat bestaande abonnees straks gaan downgraden naar alleen een NRC Reader abonnement?

En dat terwijl de voordelen mijns inziens legio zouden zijn. Duizenden abonnees – waarvan velen met een iPad want daar heeft NRC nu ook al twee jaar acties voor – die kennis kunnen maken met NRC Reader en, beter dan wie ook, anderen kennis kunnen laten maken hiermee. Je eigen bestaande abonnees inzetten als promotiemiddel om die nieuwe groep lezers aan te boren die je zoekt. Lijkt me  verstandiger dan je bestaande abonnees buitensluiten van je eigen nieuwe producten.

Nieuws om te delen
Artikelen uit NRC Reader kunnen wel door abonnees gedeeld worden met anderen, ongeacht of die een wel of niet een abonnement hebben. Links kunnen gekopieëerd worden, gemaild worden en natuurlijk via Twitter en Facebook gedeeld worden. De artikelen zijn dan via nrcreader.nl te lezen mits je inlogt met je Facebook account. Hoe en of NRC deze persoonsgegevens vervolgens gebruikt is onduidelijk net als de reden waarom er uberhaupt een Facebook account nodig is.

Geslaagd experiment
NRC Reader is voor NRC Media een digitaal experiment. Het blijft jammer dat bestaande abonnees niet mee mogen experimenteren, een iPhone en Android versie waren ook wel prettig geweest maar nieuwsminnende-iPadbezitters-met-te-weinig-tijd-om-te-lezen hebben er een fraai vormgegeven app bij met een dagelijkse selectie van prima artikelen voor een schappelijke prijs. Het experiment is wat mij betreft nu al geslaagd en het legt hopelijk de lat ook meteen hoog voor eventuele nieuwe versies van de bestaande NRC apps. Ik wil mijn dagelijkse NRC Handelsblad graag lezen in een vergelijkbare app en wil dan zonder problemen afscheid nemen van het krantenformaat.  Of tenminste de keuze hebben.

Het gaat me alleen iets te ver om daar nu 4,49 euro per maand extra voor te betalen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top