Downloaden van je eigen Twitter archief

Eind vorig jaar kondigde Twitter aan de persoonlijke archieven met de eigen tweets ter beschikking te gaan stellen aan iedere twitteraar. Een mooi initiatief vond ik dat. Niet alleen leuk om terug te bladeren en te kijken waar mijn eerste tweets over gingen maar ook een nuttig middel als je, zoals ik, Twitter gebruikt om linkjes en informatie te delen die je later zelf ook nog wilt kunnen terugvinden. Begin 2011 installeerde ik Tweet Nest om vanaf dat moment alle tweets die ik zelf verstuurde te archiveren maar door de beperking van Twitter zelf kon ik toen maar 3200 tweets opduikelen. Ik miste er nog enkele duizenden die voor september 2010 door mij getwitterd waren. Die hoopte ik in ieder geval nu wel terug te krijgen met het archief van Twitter zelf.

Ik moest wel geduld hebben want de mogelijkheid om je eigen tweets te downloaden werd geleidelijk uitgerold. Met enige regelmaat keek ik bij de instellingen van (web) Twitter of ik er al bij kon maar helaas, begin januari was dat nog steeds niet het geval.

twitterarchief0Sinds vandaag zag ik echter ineens bij de instellingen de mogelijkheid staan om je archief op te vragen. Enkele minuten later kreeg ik een mailtje met een downloadlink en weer even later had ik een zipbestandje van bijna 10MB groot op de harde schijf staan. Als je dat zipbestandje uitpakt krijg je je tweets per maand in een mappenstructuur in javascript formaat in combinatie met een index.html bestand waarmee je je archief per maand kunt doorbladeren. Een losse site zeg maar.

twitterarchief2

Je archief website
Als je het index.html opent in je browser dan kun je dus per jaar en per maand daarbinnen bladeren door al je tweets. Er zit een kleine zoekfunctionaliteit ingebouwd waarmee je je tweets op trefwoorden kunt doorzoeken. Dit werkt bijzonder goed en mijn 47.000 tweets zijn er binnen seconden mee te doorzoeken.

Je krijgt echter niet heel veel meer te zien dan de tekst van je tweets zelf. Elke tweet heeft een linkje waarbij je de tweet op twitter.com kunt bekijken en een mogelijkheid om er (alsnog) op te reageren en de tweet favoriet te maken. In Tweet Nest zie ik van mijn tweets ook of het een reply is op een andere tweet inclusief vermelding van wie die tweet oorspronkelijk stuurde. Bij mijn tweets staat vervolgens ook nog vermeld met welke Twitter cliënt ik die verstuurd heb. Het is erg aardig om te zien hoeveel verschillende ik de afgelopen 5,5 jaar gebruikt heb.

In het door Twitter aangeleverde zipbestand blijkt ook een csv bestand te zitten waar eveneens al je tweets in zitten. Deze bevat uitgebreidere informatie dan de javascript versies en hierin zie je dus wel de ontbrekende gegevens staan, inclusief reply en cliënt gegevens. Dat csv bestand kun je in Excel openen en hiermee doorzoeken maar ik hoop dat het wellicht ook te importeren is in Tweet Nest. Op die manier heb ik daar mijn volledige archief beschikbaar. Eentje is wel genoeg.

Favorieten
Een goede reden om Tweet Nest te behouden is dat deze ook alle tweets archiveert die ik favoriet gemaakt heb. Ik gebruik die functie heel veel aangezien ik op die manier linkjes en nuttige informatie van anderen later kan terugvinden. Zowel via de webversie van Twitter en Tweet Nest maar ook omdat ik alle favoriete tweets door laat sturen naar Evernote via IFTTT.com.

In je persoonlijk twitter archief ontbreken je favorieten helaas (ook in het csv bestand). Jammer want ik kan me voorstellen dat juist deze interessant zijn om terug te bekijken en vinden in combinatie met je andere tweets. Favorieten worden gelukkig wel (goed) bewaard via de webversie van Twitter op je profielpagina dus je kunt ze nog wel nalezen.

Met nog een verzoekje
Hoewel de toegang tot je eigen twitter archief een mooi begin is, zou het wel heel aardig zijn als er nog wat meer gegevens beschikbaar kwamen. De ontwikkelingen in volgers en de twitteraars die jij volgt bijvoorbeeld. Erg aardig om terug te kunnen halen wanneer je een specifiek iemand bent gaan volgen (of die jou). Ook de ontwikkelingen in de aantallen volgers en gevolgden zouden handig zijn, net als meer gegevens over de replies.

Tweets hebben (meestal) context. Je reageert op iemands tweet en anderen reageren weer op die van jou. Twitter houdt bij hoe de conversaties verlopen maar deze tweets – van anderen- staan niet tot je beschikking. Je ziet alleen jouw tweets en jouw aandeel in die conversatie. Dat kan en moet toch beter kunnen, Twitter?

Het begin is er echter!

Op het moment van schrijven lijkt de mogelijkheid om je archief op te vragen beperkt te zijn tot Engelstalige twitterprofielen. Ik heb mijn twitterprofiel standaard in het Engels staan maar heb bevestigd gekregen van Nederlandstalige twitteraars dat de optie ook bij hun instellingen verschijnt als je de taal tijdelijk naar Engels zet.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (11) Write a comment

  1. Heb bij mij de taal in Engels gezet en inderdaad, ik kan mijn archief aanvragen, nou zal het mijne niet zo groot zijn, ik ben pas 2 jaar bezig, maar ben wel benieuwd.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top