“Ben jij belangrijk genoeg voor Twitter?”, was slechts één van de vele berichten afgelopen week over de aankondiging van Twitter dat ze nieuwe metadata gingen introduceren voor tweets. Behalve dat er een nieuw taalattribuut komt, waarbij Twitter zelf vaststelt in welke taal een tweet geschreven is, voegen ze een filter_level attribuut toe. Hierbij gebruiken ze algoritmen om een relevantie mee te geven aan een tweet. Die algoritmen zelf zijn niet nieuw overigens want Twitter gebruikt ze nu al om top tweets aan te wijzen in o.a. de Discover functionaliteit van de webversie en ze worden ongetwijfeld ook ingezet bij het tonen van de meest relevante zoekresultaten die ouder zijn dan een week.
Maar ja, schrijven over nieuwe metadata-attributen van tweets en hoe die gebruikt (kunnen) worden om zoekresultaten te verfijnen en beter het onvermijdelijke kaf van het koren te scheiden, dat is niet spannend. En dus ging het over hoe Twitter Facebook en Google achterna zou gaan. En dat je als onbekende twitteraar minder belangrijk bent voor Twitter dan bedrijven, bekende mensen en merken.
Wat natuurlijk ook wel klopt.
Maar daar is weinig mis mee. Elk stukje informatie dat door Google geïndexeerd wordt, wordt ook door hun beoordeeld op relevantie. Op de waarde die het heeft voor iemand die op bepaalde termen zoekt. Dat is de hele essentie van een zoekmachine en van een zoekfunctie. Je wilt niet alles vinden wat er is, je wilt alles vinden wat je zocht. Google’s bedrijfsgeheim is dat algoritme dat er voor kan zorgen dat jouw site bij de eerste 10 zoekresultaten komt. Of pas na 10.000 opduikt.
Geen enkele kleine website eigenaar die zich gediscrimineerd voelt als ze niet meteen op die eerste pagina bij Google terecht komen. Uitgedaagd, dat misschien nog wel.
Nu probeert Twitter meer manieren te vinden voor anderen om te kunnen filteren op die miljoenen tweets die dagelijks getikt worden. Met een algoritme dat er voor kan zorgen dat je tweets in een categorie ‘none’, ‘low’ of ‘medium’ gaan belanden. Daar zullen ze ook niks meer over vertellen behalve dat het ongetwijfeld een rol speelt als er veel geantwoord wordt op een tweet, die tweet vaak geretweet wordt of dat duizenden mensen hem favoriet maken. Geverifiëerde accounts en accounts met tienduizenden volgers zullen ook wel impact gaan krijgen neem ik aan.
Zelf meldt Twitter dat ze niet gaan filteren. De tijdlijn met alle openbare tweets zullen gewoon alle tweets blijven vertonen maar Twitter cliënts zullen in de toekomst vast en zeker gebruik gaan maken van deze nieuwe filtermogelijkheid op deze nieuwe metadata. Dat lijkt me alleen maar een interessante en potentiële waardevolle toevoeging want ik moet zeggen dat ik het helemaal niet erg zou vinden om wat filters toe te passen als ik een paar uur aan tweets terug probeer te lezen. Zolang de keuze het te gebruiken maar aan mezelf is.
Nee, metadata is misschien niet een heel spannend onderwerp maar het is er niet minder belangrijk om. Het is in elk geval belangrijk genoeg voor Twitter.
@ foto: sarah0s via photopin cc
#
RT @rsnijders: [Vakblog] Over de waarde en metadata van tweets http://t.co/1KyhNOIG
Over de waarde en metadata van tweets http://t.co/tdoID85U