Ebooks met titel van de serie tonen op je ereader of tablet

Afgelopen weekend kreeg ik een vraag van iemand die wilde weten hoe je het beste ebooks bij elkaar kunt houden (en organiseren) die deel uitmaken van een serie. Je kunt die serienaam wel in de bestandsnaam van je ebooks zetten maar alle recente e-ink ereaders en ereaders apps negeren de bestandsnaam van een ePub ebook. En tja, dan staan de verschillende titels gewoon op alfabetische volgorde in je digitale bibliotheek op de ereader of tablet en dat is niet heel handig als je vaak en veel series van boeken leest.

Er zijn ruwweg twee manieren om dit wel handig(er) aan te pakken.

Roeien met de riemen die je hebt
De eerste methode is om gebruik te maken van de mogelijkheden van de specifieke ereader of ereader app. Kobo ereaders hebben Shelves waarin je je ebooks kunt organiseren, Sony ereaders hebben Collections die precies hetzelfde doen en in bijvoorbeeld iBooks kun je eveneens Collecties aanmaken om kleine selecties van je totale bibliotheek in te ordenen. Je zet dan alle delen van een serie handmatig in zijn eigen collectie of shelf en ook al staan ze dan nog steeds op alfabetische volgorde van titel, het is een stuk overzichtelijker geworden.

Met behulp van Calibre kun je dit zelfs grotendeels automatisch laten doen. Als je je ereader of tablet via USB koppelt aan Calibre, en je zet er vervolgens ebooks op, dan wordt de serienaam van een ebook meestal automatisch een shelf of collectie. Of een categorie bij een iPad en iBooks.

Het grote nadeel is dat het alleen maar goed werkt als alle metadata perfect in de Calibre bibliotheek staat en dat is bijna nooit het geval. Tenminste, bij mij in ieder geval niet.

Aanpassen van de titel van het ebook met Sigil
Ik gebruik daarom de tweede methode. Alle ereaders en ereader apps gebruiken niet de bestandsnaam als getoonde titel maar de titel zoals die *in* de ePub metadata staat vermeld. Een ePub bestand is niks meer en minder dan bundeltje xml, css en html bestanden die, net als elke andere html pagina, gewoon een titelveld bevat.

De meest effectieve manier om daarmee ebooks die onderdeel zijn van een serie te organiseren op een ereader of ereader app is volgens mij dan ook om de titel van het boek te veranderen in <naam van de serie> – <welk deel binnen de serie> – <titel van het boek>. Als je dit doet komen alle boeken van die serie alfabetisch geordend bij elkaar te staan en zie je ook meteen wat deel 1 of deel 2 is.

Een eenvoudige manier om die titels aan te passen is gebruik maken van Sigil. Dit is een gratis ebook editor waarmee je ontzettend veel kunt aanpassen in een ePub bestand – mits het geen DRM bevat – maar waarmee je ook heel snel de metadata (de titel) van het gehele ebook kunt wijzigen.

In Sigil kun je het ebook openen waarvan je de titel wilt wijzigen. Vervolgens vind je onder Tools de Metadata Editor (of je drukt meteen op F8).

sigil_f8_dl1

Je krijgt een klein scherm te zien waarin je slechts een paar velden kunt aanpassen aangezien ePub bestanden redelijk weinig metadata bevatten. Gelukkig is de titel er wel eentje van en deze pas je dan gewoon aan door eerst de naam van de serie, dan het volgnummer en als laatste de oorspronkelijke titel van het boek daar in te vullen. Op de schermafdrukken zie je dat ik in de bestandsnaam wel alvast de serienaam heb staan en dat helpt als je de ebooks opent en aanpast in Sigil. Je kunt het dan gewoon overtypen.

sigil_f8_dl2

Dit alles kost nauwelijks 30 seconden per boek dus zelfs de meest uitgebreide series heb je binnen enkele minuten aangepast. En waar je ze vervolgens ook op gaat lezen, alle ebooks staan dan standaard netjes bij elkaar op serienaam.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

 1. Maar als je al je epubs met Sigil gaat aanpassen dan is het toch net zo simpel om de metadata in Calibre te corrigeren? En dan kun je afhankelijk van de e-reader bepalen hoe het boek opgeslagen wordt. Of mis ik nou iets?

  Reply

  • Metadata in Calibre past de metadata van de epub zelf niet aan en wordt alleen gebruikt binnen Calibre zelf. Je bent dan afhankelijk van de output plugin voor het specifieke apparaat (ereader of tablet) hoe er omgegaan wordt met de serienaam. In het beste geval wordt het bijv. een collectie op een Sony ereader maar dan heb je nog steeds niet duidelijk welke titel welk deel in de serie is.

   In Sigil de metadata van de epub zelf aanpassen betekent dat de serienaam meteen getoond wordt in de bibliotheek van je ereader of in welke ereader app dan ook. Het is maar waar je de voorkeur aan geeft maar met meerdere ereaders en tablets neig ik definitief naar de Sigil methode.

   Reply

   • Maar als je Calibre gebruikt om de epubs naar je device te sturen kun je met ‘metadata plugboards’ aangeven dat Calibre de title (of een ander veld) moet updaten naar het gewenste format voor je ereader (Preferences, categorie ‘Import/Export’ en dan ‘Metadata plugboards’).
    Dit is zelfs per ereader (driver) in te stellen.

    Reply

    • Die mogelijkheid kende ik niet moet ik zeggen. Zal binnenkort eens proberen of dat ook inderdaad helpt voor het aanpassen van de titel van een ebook. Dank voor de tip!

     Reply

 2. Is er niet een makkelijke manier/tool om vanuit de bestandsnaam van een epub de metadata aan te passen, bij voorkeur ook nog batchgewijs? Ik heb als standaard bestandsnaam Auteur achternaam, voornaam – [Serie Nummer] – Titel boek. Ik wil heel graag de metadata van al mijn boeken op deze wijze bijwerken.

  Reply

  • Als het gemakkelijker kon dan had ik dat hierboven wel beschreven natuurlijk. De bestandsnaam van een ePub bestand staat (helaas) geheel los van de metadata van het bestand. Een ePub bestand zelf bevat twee metadata velden: de titel en de auteur. Wat daar in staat heeft niets te maken met hoe je het bestand genoemd hebt en vandaar dat ik Sigil gebruik om de serie er als onderdeel van het titelveld aan toe te voegen.

   Wellicht dat er een tooltje bestaat die de bestandsnaam pakt en vervolgens in de beide velden kopieert in de ePub maar ik ken die niet. Wellicht iemand anders wel? Ik zou het ook bijzonder graag willen gebruiken om de metadata van gekochte epubs te synchroniseren met de bestandsnaam die ik er aan meegeef.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top