Actueel houden en publiceren van je twitter archief met Google Drive

twitterarchief_googledrive

Natuurlijk is het handig dat je eindelijk je eigen twitter archief kunt downloaden. In het stappenplan ging ik ook uitgebreid in op hoe je deze tweets netjes in Excel kunt zetten met alleen maar een korte verwijzing naar de mogelijkheid om je ‘twitter archief website’ te uploaden naar je eigen server.

Beschik je echter niet over een stukje ruimte bij een webhost omdat je bijvoorbeeld blogt bij Blogger of WordPress.com, dan kun je heel gemakkelijk je twitter archief laten hosten / publiceren bij Google Drive. Iedereen met een Google account – en wie heeft die tegenwoordig niet – heeft 5 GB ruimte voor zijn documenten maar het is ook mogelijk om daar een kleine en eenvoudige website neer te zetten.

Uploaden en publiceren van je twitter archief bij Google Drive

 1. Allereerst pak je het tweets.zip bestand uit naar een nieuwe map ergens op je harde schijf. Noem het tweets of twitterarchief, het maakt niet veel uit;
 2. Ga naar Google Drive (log in indien nodig) en klik links bovenaan op de upload knop die naast de Create knop staat. Kies daar voor Folder om zometeen de hele map te gaan uploaden die je net aangemaakt hebt op je harde schijf;
 3. Blader naar die map waarin je uitgepakte twitter archief zit en klik op OK. Je krijgt nu een schermpje met Upload settings die de gelegenheid geeft om bestanden te converteren naar een formaat van Google Drive zelf. Maak hier geen gebruik van want anders gaat het fout! Zorg dat tenminste de eerste twee vakjes NIET aangevinkt staan;
 4. Klik op Start upload en wacht tot alle bestanden geupload zijn in je Google Drive. Klik vervolgens in het uploadvenster op het linkje Share om de instellingen te veranderen van de map met je twitter archief;
 5. In de Sharing Settings zie je dat, zoals Google Drive dat standaard doet, de map op Private staat. Wil je dat het twitter archief als website te bekijken is dan moet de map gedeeld worden. Klik op Change en kies vervolgens voor Public on the web om de map en inhoud te delen met de hele wereld. Standaard kunnen mensen alleen de bestanden bekijken en niet bewerken. Precies wat je hier wilt;
 6. Omdat het om een website gaat die gepubliceerd wordt moet je de URL die je wilt gebruiken en delen aanpassen. In de URL moet je het begin (https://docs.google.com/folder/d) vervangen door https://googledrive.com/host/. Bij mij werd https://docs.google.com/folder/d/0B3DGELKQg4PeSjNmSWxYWTZrXzQ daarmee https://googledrive.com/host/0B3DGELKQg4PeSjNmSWxYWTZrXzQ

En dat was het. Nu staat je gedownloade twitter archief online bij Google Drive en kun je overal ter wereld je tweets terugzoeken.

Tenminste, tot de datum en het tijdstip dat je het twitter archief hebt aangevraagd. Alle tweets die je daarna hebt verstuurd zitten natuurlijk niet in dat archief. Gelukkig heeft dezelfde persoon die eerder al een handige Google Spreadsheet maakte om tweets te archiveren, nu een Spreadsheet gemaakt om je twitter archief bij Google Drive bij te werken met je recente tweets.

Bijwerken van je twitter archief op Google Drive

 1. Allereerst open je de Google Spreadsheet Update/Host Twitter Archive on Google Drive en maak je een kopie naar je eigen Google Drive account door onder File te kiezen voor Make a copy;
 2. Volg de instructies die in de Spreadsheet staan. Als je al het bovenstaande gedaan hebt, dan kun je de eerste twee overslaan. Klik op de Click Authorize/Add Sync Menu knop om te autoriseren dat de Spreadsheet scripts mag uitvoeren en dan nog een keer om een nieuwe menu item te krijgen: Sync Twitter Setup;
 3. In dat nieuwe menu Sync Twitter Setup ga je vervolgens de menu items in volgorde af. In de eerste, Set Archive Path, moet het ID ingevuld worden van de map waarin je twitter archief staat. Dat zijn de 28 cijfers en letters die je in de URL hebt staan uit het stappenplan hierboven;
 4. De tweede in dat menu is API Authentication en hier wordt het ingewikkelder. Hier moet je je twitter archief registreren als applicatie bij Twitter zodat de spreadsheet nieuwe tweets mag ophalen. Je krijgt specifieke instructies als je API Authentication aanklikt en lees deze goed! Na de registratie bij Twitter krijg je een aantal codes (keys) waarvan je de eerste twee moet invullen in het schermpje in de Spreadsheet.
 5. Na deze stap moet het script authorize gedraaid worden in de spreadsheet (je wordt er naar verwezen in de instructies) om de nieuwe ‘applicatie’ toegang te geven tot je Twitter account. Ga hierbij naar het menu Scripts, kies voor authorize en klik dan op Run. Je weet dat het goed gegaan is als je het bekende scherm op twitter.com krijgt waarin je gevraagd wordt of je de applicatie toegang wilt geven tot je account;
 6. Alles gelukt? Dan kun je de derde optie in het Sync Twitter Setup gebruiken, Update Archive Now, om alle tweets die nieuw zijn in je twitter archief te downloaden en te integreren in je archief! Met de laatste optie Turn Auto-Refresh On kun je dit zelfs automatisch laten doen in de toekomst zonder dat je de Spreadsheet hoeft te openen. Eén keer per dag worden dan alle nieuwe tweets opgehaald.

De maker van de Google Spreadsheet, Martin Hawksey, heeft ook nog een korte video op YouTube gezet waarin de bovenstaande stappen (grotendeels) voorbij komen.

Nu staat je twitter archief netjes bijgewerkt online, gehost door Google Drive. Zonder dat je er verder naar hoeft om te kijken. Het enige dat je nog rest is om de link naar je twitter archief met de wereld te delen. Of niet natuurlijk.

Update 31-7-2016: Met ingang van 31 augustus 2016 werkt de bovenstaande werkwijze niet meer omdat Google de stekker trekt uit het hosten van pagina’s op Google Drive.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top