Analyseren en visualiseren van je twitter archief

Met zo’n twitter archief kun je nog meer doen dan alleen maar downloaden, in Excel importeren en publiceren via je Google Drive account. Terugbladeren of zoeken naar oude tweets is leuk maar als je een analyse wilt maken van al je verstuurde tweets, dan kun je dat beter overlaten aan @JorisL.

Hij heeft een tool gemaakt waarbij je het twitter archief, zoals je dat hebt gedownload, weer kunt uploaden en laten analyseren. Enkele minuten later krijg je de resultaten terug op een eigen webpagina en kun je snel zien waaraan je zoveel tijd gespendeerd hebt de laatste jaren.

twitter archief

Zo zie je bij mij in één oogopslag dat ik in 2007 en 2008 nauwelijks getwitterd heb en dat ik het pas vanaf 2011 veel ben gaan gebruiken.

In de Wordcloud zie je de woorden die je het meest gebruikt hebt in tweets. Ik dacht dat het ‘goedemorgen’ zou zijn aangezien ik daar de dag bijna altijd mee begin maar het blijkt een strijd te zijn tussen ‘goed’ en ‘google’. Jammer dat ik geen AdSense van Google krijg op mijn tweets.

De @Cloud laat zien welke namen je het meest gebruikt hebt in je tweets, de mentions. Daar twijfel ik toch wel een beetje aan de juistheid want ik zie er ook namen tussen staan van tweeps waar ik volgens mij echt toch niet zo vaak tegen praat op twitter. Dat @Dymphie en @Elja1op1 zeer hoog scoren, dat verrast dan weer niet. Net als de onbetwiste nummer 1: @asinnema.

twitterarchief_tags

Je (meest?) gebruikte hashtags staan in het # Cloud deel van die analyse. Dat #blogpraat daar met koeienletters staat lag ook voor de hand maar ook hier zie ik hashtags tussen staan die ik slechts enkele keren gebruikt heb, zoals #getgluehd en #elinea. Ik denk dat het toch meer een willekeurige selectie is.

In grafiekjes staat vervolgens uitgesplitst welk deel van je tweets replies of retweets waren. Welke smileys je gebruikte (ik heb in bijna 7000 tweets de :) gezet) en hoeveel tweets wel en niet een hashtag bevatten.

Een grote grafiek is – bij mij tenminste- gereserveerd voor de gebruikte twitter cliënt. Ik heb er vele tientallen gebruikt de laatste jaren en dat komt hier duidelijk terug. Wederom zie ik hier wel wat raars terug want ook al is Twidroyd van naam veranderd en gebruik ik het inmiddels niet meer, ik heb er zeker weten wel meer dan 6 tweets mee verstuurd. Nou ja.

De laatste, grootste en ook meest zinloze grafiek is een uitsplitsing van al je tweets naar het aantal gebruikte karakters. Ik heb 122 tweets verstuurd met slechts 3 karakters erin (LOL vermoed ik)  terwijl ik 2324 tweets tot het uiterste gevuld heb met 140 tekens. Geen idee wat een mens met deze informatie moet ;)

Wat valt er op aan de analyse van jouw twitter archief?

(Getipt door Bright)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

  1. […] Samenvattend valt het eigenlijk best wel tegen met wat je nu aan twitter statistieken te zien krijgt. Natuurlijk, het is leuk om te zien dat er veel gereageerd wordt op (sommige) tweets maar het zou handig zijn als je ook kon achterhalen welke twitteraars veel/vaak reageren. Of welke trefwoorden in tweets veel reactie oproepen. En op welke tijden je het beste kunt twitteren voor de meeste interactie? Op zijn minst zou je dezelfde analyse moeten kunnen loslaten op je eigen tweets als die derden mogelijk maken met het downloadbare twitterarchief. […]

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top