Quantum weirdness in technology: Leo Kouwenhoven tijdens de #srie13

Gisteren vond het SURF Research and Innovation Event 2013 plaats bij de Haagse Hogeschool. Zo’n 250 geïnteresseerden kwamen naar Den Haag toe om meer te horen over o.a. (innovatief) gebruik van ICT bij onderzoek en onderzoeksdata. Met twee keynotes en vier te volgen sessies binnen eveneens vier tracks was er voldoende variatie voor iedereen, ongeacht je achtergrond en interesses. Zelf heb ik de eerste keynote bijgewoond, net als twee sessies in de vierde track over citizen science & social media. Er is door aanwezigen (en organisatie) flink getwitterd met de hashtag #srie13 dus ook hier kun je nog even terugblikken.

Na de opening door Rob Brons, collegevoorzitter van de Haagse Hogeschool, die vertelde over de innovatie in het onderwijs en onderzoek binnen de onderwijsinstelling, trad de eerste keynote spreker aan. Leo Kouwenhoven is een professor bij de TU Delft en is wellicht vooral bekend door de ontdekking van het Majorana deeltje. Tenminste, daar kende ik hem van aangezien dat nogal grootschalig het nieuws haalde.

 

Kouwenhoven vertelde een intrigerend – en bovenal complex – verhaal waarin hij summier quantumtheorie toelichtte en van molekulen via quantum superposition / teleportatie en quantum entanglement naar quantum computers ging. Ergens tijdens mijn middelbare schoolperiode keek ik ooit naar een Teleac cursus ‘Van quantum tot quark‘ en het zal kunnen liggen aan mij, maar Kouwenhoven wist in drie kwartier mij meer bij te brengen dan die hele cursus ooit gedaan had. Met veel humor en flair (wat ik altijd erg goed vind als je als Nederlander in het Engels staat te presenteren) wist hij iedereens aandacht zonder problemen vast te houden.

De duizelingwekkende mogelijkheden van een quantum computer lijken in ons bereik te liggen en Leo beloofde dat hij hard ging werken om quantum computers nog voor zijn pensioen te kunnen realiseren. Nog 15 tot 20 jaar geduld hebben voor je een quantum desktop, quantum laptop en een quantum tablet in huis kunt halen. Ineens leken alle laptops en tablets van de aanwezigen in de zaal niet zo modern meer.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top