Op het nachtkastje: trendrapport Open Educational Resources 2013

trendrapport open educational resourcesDeze week vindt de internationale Open Education Week plaats die aandacht vraagt voor laagdrempelig onderwijs en toegang tot open leermaterialen. De Special Interest Group van SURF over Open Educational Resources bracht daarom op de eerste dag het Trendrapport Open Educational Resources 2013 uit met 15 bijdragen over diverse trends in Open Educational Resources voor de Nederlandse hoger onderwijs-, bibliotheek- en uitgeverswereld. Deze worden afgewisseld met 15 intermezzo’s die praktische voorbeelden en tips geven voor iedereen die geïnteresseerd is in Open Educational Resources.

Hoewel ze ongetwijfeld allemaal het lezen waard zijn, werd mijn aandacht vooral getrokken naar een drietal artikelen uit het trendrapport. Pierre Gorissen van Fontys schreef een artikel over de trends en kansen als het gaat om open tekstboeken (wat ik nog steeds geen geweldige vertaling vind van open textbooks). Cora Bijsterveld gaat in op een nieuwe rol bij content curation van de bibliotheek in het hoger onderwijs. En ook de trends, kansen en bedreigingen richting de uitgevers bij open access en open educational resources worden besproken door Saskia de Rijk en Paul Vermeulen. Alle drie de artikelen zijn verplichte kost als je in een onderwijsbibliotheek werkzaam bent wat mij betreft.

Zoals het hoort natuurlijk is ook dit rapport vrijelijk – en in meerdere versies – te downloaden en te lezen. Een Nederlandstalige PDF in lage resolutie, een Engelstalige PDF, in een online boekomgeving en zelfs als app voor iPhone of iPad.

Lezen maar!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top