Streaming Amerikaanse comics: onbeperkt lezen met Marvel Unlimited

marvel unlimited

In 1984 raakte ik verslingerd aan de (Nederlandse vertalingen van) Amerikaanse superhelden comics. Het was het begin van bijna 20 jaar mijn zakgeld – en later studiefinanciering en met bijbaantjes verdiend geld – spenderen aan duizenden comics. Begin jaren 90 stapte ik over naar de oorspronkelijke Amerikaanse series en dat wakkerde mijn koop- en leeslust alleen nog maar verder aan. In Enschede staat een stripwinkel waar ik het betere deel van mijn studieschuld naar toegebracht heb.

Als je me toen verteld had dat er in 2013 een app zou uitkomen van Marvel Comics voor een tablet waar je perfect digitale comics op zou kunnen lezen, dan had ik je als liefhebber van science fiction waarschijnlijk nog wel geloofd. Dat er een abonnementsmodel bij zou komen te zitten waarmee je voor een vast bedrag per maand (of per jaar) onbeperkt de comics van Marvel zou kunnen lezen, dat zou ik echter naar het rijk der fabelen verwezen hebben. En toch is dat precies wat Marvel nu doet met Marvel Unlimited.

Digitale comics zijn niet nieuw
Nu worden digitale comics al jarenlang verkocht. Comics lenen zich geweldig voor lezen op een tablet aangezien de bladspiegel van een comic bijna volledig overeen komt met de grootte van een (10 inch) tablet. De grote Amerikaanse comicsuitgevers hebben alle hun eigen webstores en met Comixology is er zelfs een prima alternatief voor de klassieke stripwinkels. Zij verkopen comics van de twee grootste uitgevers (Marvel en DC) waarbij je de digitale comics in de browser en mbv iOS/Android/Windows 8 apps kunt lezen.

Wat wel nieuws is met Marvel Unlimited is het Spotify-achtige model dat de comics aanzienlijk toegankelijker en vooral betaalbaarder maakt. Nieuwe losse comics kosten tussen de 3 en 4 dollar en met de tientallen series die maandelijks uitgegeven worden word je daar wel kritisch van. Marvel Unlimited geeft je echter toegang tot zo’n 13.000 comics uit de afgelopen 70 jaar voor 10 dollar per maand of 60 dollar per jaar. Voor de prijs van 1 of 2 comics per maand heb je toegang tot een zeer grote voorraad comics.

Maar ….
Daar zitten wel beperkingen aan. Allereerst krijg je die nieuwe comics niet bij Marvel Unlimited. Pas als ze zes maanden oud zijn komen ze beschikbaar voor Marvel Unlimited abonnees. Als je echter denkt dat je dan tenminste alle (klassieke) series van Marvel in zijn volledigheid kunt gaan lezen, kom je ook bedrogen uit. Hoewel 13.000 een groot aantal is heeft Marvel in de afgelopen 70 jaar naar schatting het tienvoudige gepubliceerd. Er ontbreken diverse volledige series en in de langlopende series zitten regelmatig enorme grote gaten die gewoon nog niet digitaal beschikbaar zijn kennelijk. Marvel geeft aan wekelijks met nieuw aanbod te zullen komen en je zult je zeker niet vervelen met de comics die wel aanwezig zijn maar Unlimited wil echt niet zeggen dat je alle Marvel comics – ouder dan 6 maanden – kunt lezen met dit abonnement.

Wat er is werkt wel heel fijn!
Ondanks die beperkingen (en het feit dat de iPad app soms geen cover laat zien van comics) is Marvel Unlimited een prachtige dienst. Pagina’s van comics worden snel gedownload en geladen, op een iPad met retinascherm spatten de kleuren van het scherm af en er is een zeer uitgebreide en goede zoekfunctie die je zelfs comics laat terugvinden waar een bepaald personage in voorkwam. Voordat je het weet ben je al weer uren aan het lezen.

marvel unlimited 2Ook al zitten er nog wat minpuntjes aan Marvel Unlimited, ook al is het jammer dat je beperkt bent tot alleen de Marvel comics, ook al kun je alleen maar hopen dat ook de oudere series en nummers snel beschikbaar komen, als je fan bent van Amerikaanse comics dan kun je gewoon niet om Marvel Unlimited heen. Natuurlijk, je kunt ook relatief eenvoudig de gescande comics vinden op internet – het cbr bestandsformaat is daar zelfs voor bedacht – maar hierbij is de vergelijking met mp3’s en Spotify helemaal op zijn plek. Waarom de moeite nemen om gigabytes aan bestanden te zoeken en te downloaden als je ze ook snel, zonder veel werk en legaal kunt lezen?

Na muziek en ebooks zijn nu ook de comics in de cloud. Streaming muziek, streaming ebooks en nu ook streaming comics.

Dat had ik dertig jaar geleden toch niet durven dromen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top